Eğitim Sitesi

İkili Sistem Nedir? İkili Sistem Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde İkili Sistem terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İkili Sistem nedir? İkili Sistem ne demek? İkili Sistem hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

İkili Sistem Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İkili Sistem:

İslamiyet öncesi devlet; doğu-batı veya sağ-sol olmak üzere ikiye bölünerek yönetilmiştir. Türk inanç ve düşünüş sisteminde doğu, kutsal kabul edildiğinden devletin merkezi doğuda bulunmuştur ve devletin başına da doğuda bulunan Kağan geçmiştir. Batıya ise, Kağan'ın kardeşlerinden biri veya Kağan'ın oğlu atanmış, bu kişiye de "Yabgu" ünvanı verilmiştir.


Benzer Tarih Terimleri

Şad: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kağan'ın erkek çocuklarının, devlet yönetiminde tecrübe kazanmaları için ülkenin çeşitli bölgelerinde "Şad" adı verilen kişilerin yanında eğitilmeleri sağlanırdı.

Tudun: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde vergiye bağlanan diğer devletlerden vergilerin tahsili ve denetimi işi "Tudun" adı verilen memurlar tarafından yapılmıştır.

Hatun: İslamiyet öncesi Türk devlet yönetiminde Kağan'ın yanında yer alan eşi, "Hatun" olarak adlandırılır ve Hakan sefere çıktığında ülke "Hatun" tarafından yönetilir, elçiler "Hatun" tarafından kabul edilir. Bu anlayış, Türk kültüründe kadına verilen değeri göstermesi bakımından da önemli bir anlayıştır.

Ağılığ: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde hazine görevlisi.

Göktürkler: Göktürkler, tarihte Türk adı ile kurulmuş ilk devlettir. Hun İmparatorluğunun zayıflaması ve dağılmasından sonra 552 yılında Türk boyları arasında hakimiyet sağlanarak Göktür Devleti kurulmuştur. 745'te Uygurlar, İkinci Doğu Göktürk (Kutluk) Kağanlığını mağlup etmesiyle, Göktürk devleti yıkılmıştır.

Göktürk dönemi ile ilgili olarak, aynı dönemden Orhun-Yenisey vadisine dikilen ve Göktürk alfabesi kullanılarak yazılan Orhun abidelerinden bilgi alınabilmektedir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü