Eğitim Sitesi

Ion Düzeni Nedir? Ion Düzeni Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Ion Düzeni terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ion Düzeni nedir? Ion Düzeni ne demek? Ion Düzeni hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ion Düzeni Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Ion Düzeni:

Anadolu'daki tapınaklarda en sık kullanılan düzene verilen ad. Sütunlar profilli kaideler üzerinde yükselir ve Dor Düzeni'ne oranla daha ince yapılıdır. İnce bir silmeyle ayrılan derin sütun yivleri yirmi dört tanedir. Sütun başlıkları basıktır. Sağ ve sol yüzünde (bazen dört yüzde de) birer volüt yani koç boynuzu ile sonuçlanır. Volütler İon Düzeni'nin tanıtıcı özelliğidir.


Benzer Arkeoloji Terimleri

İonlar: Yunanistan'ın orta ve kuzey kesimlerinde yaşayan ve Dor fetihlerini yol olmadan atlatan halka verilen ad. İonların bir bölümü Anadolu'nun batı sahillerine göç etmiştir. En ünlü devletleri Atina'ydı.

Kalkolitik Çağ: Bakırtaş Çağı'na verilen ad. Khalkos=Bakır ve Lithos=Taş sözcüklerinden türetilmiştir. Anadolu'da daha çok M.Ö. VI bin yılın ilk yarısı ile M.Ö. IV bin yılın sonları arasına tarihlenir.

Karanlık Çağlar (Yunan): Yunan tarihinin, M.Ö. XII. yüzyılda Miken saraylarının yıkılmasından sonraki ve VIII. yüzyılda Arkaik Yunanistan'ın doğmasından önceki dönemine verilen ad.

Karanlık Çağlar (Hıristiyan): Genel olarak Batı Roma İmparatorluğu'nun M.S. V. yüzyılda yıkılmasından sonra ve IX. ya da X. yüzyılda başladığı kabul edilen Ortaçağ'dan önceki dönemine verilen ad.

Karum: Asurlularda büyük ticaret merkezlerine ve limanlara verilen ad.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü