Eğitim Sitesi

İrade Nedir? İrade Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde İrade terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İrade nedir? İrade ne demek? İrade hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

İrade Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İrade:

İstenilmiş olanı gerçekleştirmeye karar verme ve yerine getirme gücü. Ahlaki eylem için karar verme yetisi.


Tarih Terimi Olarak İrade:

Padişahın emri ve fermanının istediğidir.


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İrade:

1. Allah'ın Subûtî Sıfatı. Dilemek ve istemek demektir. İrade, Allah’ın bir şeyi dilemesi ve bir şeyi yaratmaya karar vermesidir. Allah varlıkların konumlarını, durumlarını ve özelliklerini belirler. Allah dilemedikçe hiçbir şey meydana gelemez.

2. İstek, arzu, dilek.

3. Bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İrade:

Bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü. İstenç.


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İrade:

Seçme, tercih etme, isteme, dileme, arzu etme, meyletme, karar verme. Aklın düşünüp karar vermesi, yapılması veya yapılmaması eşit olan çeşitli davranışlardan birini beğenip tercih etmesi. Allah’ın dilemesi, arzu etmesi, tercih etmesi ve dilediğini yerine getirmesi anlamlarında Allah’ın sıfatlarından biri.


Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

Kapsam: Bir kavramın ve o kavramı dile getiren terimin içerdiği varlıkların ve bireysel olayların tümü, kavram altında toplanan şeylerin tümü.

Kategorik imperatif: Koşulsuz buyruk. Hiçbir koşula bağlı olmayan; bir eylemi başka herhangi bir amaçla bağlılık kurmadan, yalnızca kendisi için, nesnel zorunlu olarak buyuran, anlamı doğrudan doğruya kendinde olan buyruk.

Kavramcılık (konseptüalizm): Orta Çağın son dönemindeki fikir akımı. Tümellerin kendi başına varlıkları olmadığını, bunların düşünceyle ilgili varlıklar olarak yalnızca bilinç tasarımları olduğunu ileri süren öğreti.

Kozmos: Uyumlu evren. Varlığın yasalı, düzenli ve uyumlu olması durumu.

Kuram (teori): 1- Belli gerçekleri açıklama, yorumlama ya da belirleme biçiminde ortaya çıkan, olayları denenmemiş, yalnızca düşünceyle kurulmuş temeller üzerine oturtan, ama olaylara egemen olarak yeni olgular bulma yolunu gösteren bilimsel öğreti.(Kuramın unsurları arasındaki ilişkinin matematiksel olarak ifade edilmesiyle yasalar oluşur.).

2- Bilimde bir olguyu açıklayan yani onun sebeplerini belirten, gelecek olayları ve deney sonuçlarını yordayan ifade.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü