Güncel Denizcilik terimleri sözlüğümüzde Irgat terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Irgat nedir? Irgat ne demek? Irgat hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Irgat Terimi Hakkında Bilgiler
Denizcilik Terimi Olarak Irgat:
Demir almada, halatları dolayıp gemiyi yanaştırmada veya karaya çekmede kullanılan, hidrolik, elektirikli, istimli veya insan kuvvetiyle çalıştırılan yatay veya dikey mekanizma (Yatay ve manivela kuvvetiyle çalıştırılanlar = bocurgat) Kavaleto=Irgat tamburu
Tarih Terimi Olarak Irgat:
İşçi, amele.
Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Irgat:
Yapı ya da tarımda çalışan işçi.
Benzer Denizcilik Terimleri
Irgat Manivelası: Irgat makinelerinin arıza yapması sonucunda zinciri gemiye almak ve ırgatın insan gücü ile çalıştırılması için ırgat manivela yuvalarına sokulan demir veya ağaçtan yapılmış kollar.
Irgat Palamar Babası: Sahile verilmiş halatların boşunu alarak halatı germek için halatın gemide kalan kısmının sarıldığı ırgat üzerindeki yanları çıkıntılı yatay veya dikey vaziyetteki silindir.
Irmık Halatı: Rüzgar kaldığı zamanlarda yelken gemilerinin kendilerini çektirmek için çekici filikaya verdikleri halat.
Iskaça: Direk ve cıvadraların alt başların alt başlarındaki topukların yerine oturması için açılmış olan yuva. Omurga üzerinde, direğin oturması için yapılmış kare şeklinde oyuk.
Iskalarya: Yelkenli gemilerde direklere çıkmak için çarmıkların aralarına yatay olarak bağlanmış ince halat veya demir çubuklar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü