Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde İrtica (Gericilik) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İrtica (Gericilik) nedir? İrtica (Gericilik) ne demek? İrtica (Gericilik) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İrtica (Gericilik) Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak İrtica (Gericilik):
Eski ekonomik, toplumsal, siyasal, ve kültürel yapıya geri dönme isteğidir. Toplumsal ilerlemenin önündeki en büyük engeli oluşturur. Amaçlarını gerçekleştirmek için genellikle dinsel öğretileri ve takiyyeyi (olduğundan farklı görünme) araç olarak kullanırlar.
Benzer Tarih Terimleri
İsis: Eski Mısır'ın en önemli tanrıçalarından biridir. Ölüm tanrısı Osiris'in karısı, gökyüzü tanrısı Horus'un annesidir. Toprak ve bereket tanrıçasıdır. Başında öküz boynuzları ve Güneş kursu olan bir kadın olarak betimlenmiştir.
İskenderiye Kütüphanesi: Mısır'da bulunan, İlkçağın ve Ortaçağın en önemli kütüphanesidir. Makedonya Kralı Büyük
İskender'in ölümünden sonra kurulmuştur.
İslam: Hz. Muhammet'in yaydığı ve Kuran'da kuralları bulunan dinin adıdır. Sözcük anlamı barış ve esenliktir.
İslamcılık (Pan-İslamizm): Bütün Müslümanları tek yönetim (Halifelik) altında toplama amacı güden köktenci siyasal düşünüştür.
İslam Mezhepleri: İslam dininde başlıca üç büyük mezhep grubu vardır. Bunlar:
1. Sünnilik: Bağdat'taki halifeyi en büyük dini lider sayan İslam'ın Arap yorumu sayılan koludur. Kendi içinde Hanefi, Şafi, Hambeli ve Maliki adıyla dört mezhebe ayrılır. 2. Şiilik: İmam denilen ve Hz Ali'nin soyundan gelenlerin dinsel liderler olarak tanındığı ana mezhep grubudur. En önemli Şii inanışları İslam'ın İran ve Türk yorumlarından kaynaklan-mıştır. Caferilik, Alevilik, Zeydilik ve İsmailik alt kollarıdır. Ancak Alevilik bu mezheplerden birisi gibi görünmekle birlikte hem ibadet hem de iman bakımından diğerlerinden ayrılır.
3. Haricilik: 658 yılında Hakem olayından sonra ortaya çıkmıştır. Taraftarları çok azdır. İslam'ın halife ya da İmam gibi önderlere gereksinmesi olmadığını savunurlar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü