Güncel Emlak ve Gayrimenkul terimleri sözlüğümüzde İrtifak Hakkı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İrtifak Hakkı nedir? İrtifak Hakkı ne demek? İrtifak Hakkı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İrtifak Hakkı Terimi Hakkında Bilgiler
Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak İrtifak Hakkı:
1. İki emlaktan diğerine geçiş hakkı tesisine denir.
2. Sahibine hakkın konusu taşınmaz mal üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veren sınırlı ayni hakların genel adıdır. Bir arazi lehine kurulursa arzi irtifak hakkı, bir şahıs yararına kurulursa şahsi irtifak hakkı denir. Başkalarına devri mümkün olarak ve yirmi yıldan fazla süreli kurulursa daimi ve müstakil irtifak hakkı şeklinde tescil edilebilir. Medeni Kanunda irtifak hakları; intifa hakkı, sükna hakkı, geçit hakkı, kaynak hakkı, üst (inşaat) hakkı ve diğer irtifak hakları olarak gösterilmiştir.
Hukuk Terimi Olarak İrtifak Hakkı:
Bir eşyayı sadece kullanma ve ondan yararlanma yetkisi sağlayan ayni hak.
Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri
İntifa Hakkı: Bir maldan tamamıyla yararlanma, onu kullanma hakkıdır.
Kadastro: 1. Her çeşit arazi ve mülklerin, alanını, sınırlarını ve değerlerini belirtip plana bağlama işi.
2. Taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemine kadastro denir.
Kat İrtifakı: 1. Bir arsa üzerinde yapılmakta veya ilerde yapılacak olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına kat irtifakı denir.
2. Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak ve yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için, o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat, Mülkiyeti Konunu' na göre kurulan irtifak hakkıdır.
Kâgir: Betonarme, ahşap veya kerpiç olmayan demektir.
Kat Karşılığı Anlaşması: Taraflar arasında şekil, biçim adet (yüzde ) karşılığı bedel ödemeksizin Tapu Sicil Müdürlüğü'nce senet altına temlik şeklidir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü