Eğitim Sitesi

İspenç Nedir? İspenç Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde İspenç terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İspenç nedir? İspenç ne demek? İspenç hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

İspenç Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İspenç:

Tarımla uğraşan Hristiyan reayadan alınan Çift Resmi'nin yerine, I. Murat Dönemi'nden itibaren alınmaya başlanan 25 akçe değerindeki vergidir.


Benzer Tarih Terimleri

İstanbulin: Osmanlılarda Tanzimat Dönemi'nden Meşrutiyet Dönemi'ne kadar kullanılan, yakası kapalı bir rodingot türü.

İstibdat (Baskı): 1-Tek bir yöneticinin toplumu baskı altında yönetmesine dayanan düzendir. II. Abdülhamit'in 1878'den 1908'e kadar ülkeyi idare ettiği döneme de bu ad verilir.

2-Uyruklarına hiçbir hak ve özgürlük tanımayan sınırsız monarşi, despotluk.

İstihkam: Askerlikte, savunma yada saldırı amaçlı yapıların tasarım ve yapımı ile ulaşım ve iletişim hatlarının yapımını yerine getiren savaşçı sınıfdır. Savaşta ölenlerin defnedilmesi görevide yine aynı adı taşıyan bölüğe aittir. Düşman saldırılarına karşı koymak için düzenlenmiş yerler için de bu terim kullanılır.

İstiklal Madalyası: 29 Kasım 1920'de TBMM tarafından çıkarılan İstiklal Madalyası Kanunu'na göre; TBMM üye-lerine yeşil şeritli, cephede bulunanlara kırmızı, cephe gerisinda yararlılıklar göstermiş olanlara beyaz, hem TBMM üyesi olup hem de cephede bulunanlara yeşil kırmızı İstiklal Madalyası verilmiştir.

İstiklal Mahkemeleri: TBMM'nin 18 Eylül 1920 tarihinde kabul ettiği bir yasayla kurulan olağanüstü yargı organıdır. Vatana ihanet suçları ile asker kaçaklarını yargılamak üzere kurulan bu mahkemeler TBMM adına yargılama yapmaktaydılar, bu nedenle kararları kesindi. Üyeleri TBMM'den seçilen bu mahkemeler, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ardından; Şeyh Said Ayaklanması, Atatürk'e Süikast Girişimi ve Menemen Olayı'nda tekrar tekrar görev yapmıştır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü