Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde İstibrâ terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İstibrâ nedir? İstibrâ ne demek? İstibrâ hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İstibrâ Terimi Hakkında Bilgiler
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İstibrâ:
Pisliği temizleme usûlüne denir. İstibrâ kelimesi üç yerde kullanılır:
1- İdrar istibrâsı (=temizliği usûlü); ki bu, idrar yapıldıktan sonra idrar sızıntısının kesilmesini önlemek amacıyla yapılır.
2- Meni istibrâsı; şöyle ki, meni çıktıktan sonra, mecrada meni zerrelerinin kalmadığından emin olmak için idrar yapmak.
3- Necaset yiyen hayvanın istibrâsı; necaset yiyen hayvanı, kendi tabiî yiyeceğine alışıncaya kadar necaset yemekten alıkoymak.
Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri
İstihale: Başkalaşım; bir şeyin, başka bir şeye dönüşmesi; ağacın yanıp kül olması veya köpeğin tuzlada tuza dönüşmesi gibi.
İstimnâ: Mastürbasyon; kendi kendine cinsî tatmin; meni çıkmasına sebep olacak bir işi yapmak, elle meni çıkmasına sebep olmak gibi.
İstiska Namazı: Özel bir şekilde yağmur yağması için kılınan namaz.
İstitaat (=Müstati Olmak): Hacca gitme imkânına kavuşmak; hac farizasını yerine getirmek için bedenî, malî yeterliliğin olması ve yolda arızî bir engelin bulunmaması.
Kaza Etmek: Namaz ve oruç gibi vaktinde yerine getirilmeyen bir ameli vakti dışında yerine getirmek.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü