Eğitim Sitesi

İştira Hakkı Nedir? İştira Hakkı Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Emlak ve Gayrimenkul terimleri sözlüğümüzde İştira Hakkı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İştira Hakkı nedir? İştira Hakkı ne demek? İştira Hakkı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

İştira Hakkı Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak İştira Hakkı:

Bir taşınmaz malı belli bir bedelle, belli bir süre içinde malikinden satın alabilmek hakkıdır. Bu niteliği ile satış vaadine benzer, sözleşme noterce düzenlenir tapu kütüğüne şerh edilir.


Hukuk Terimi Olarak İştira hakkı:

Hak sahibine, istediği zamanda, bir malın malik


Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

İştirak Halinde Mülkiyet: Birden çok kişinin bir taşınmaz mal üzerinde pay oranları açıkça gösterilmeden malik olmaları demektir. Tapu kütüğünde iştirak halinde malikler yazıldıktan sonra isimleri ortak bir paranteze alınarak, iştiraki doğuran olay verasette iştirak gibi yazılır.

İyi Niyet: Bir hakkı elde edebilmek, kazanabilmek için kötü niyetli olmamaktır. Medeni Kanun aksi kanıtlanmadıkça herkesi iyiniyetli saymıştır (MK.2).

İzale-i Şuyu: Birden çok kimse adına elbirliği veya paylı mülkiyet şeklinde kayıtlı bulunan taşınmaz mallar taksimi konusunda hissedarların anlaşamaması halinde, mahkeme kararı ile taşınmaz malın ihaleyle satılması demektir.

İtiraz: Bir şeyin sonucunu kabul etmemek, başka türlü yapılmasını istemek.

Kadastro tespitine itiraz: Kadastro tutanaklarında belirtilen hususlara bu tutanaklar askı ilanına çıkarılıncaya kadar kadastro komisyonuna itiraz edilebilir. İtirazın mutlaka bir belgeye dayalı olması gerekir.

Red kararına itiraz: Tapu sicil müdürlüklerince mevzuata aykırı görülen talepler yazılı bir kararla reddedilir. Bu redde karşı 30 günlük süre içerisinde müdürlüğün bağlı bulunduğu Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğüne itiraz edilebilir. Bu karara karşı da Genel Müdürlüğe itiraz edilebilir.

Kadastro Müdürlüğü: Memleketin kadastral topografik haritasına dayalı olarak taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirterek hukuki durumlarını tespit etmek ve bu suretle tapu sicilini kurmak ve harita üzerindeki fenni değişiklikleri takip etmekle görevli kamu idaresidir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü