Eğitim Sitesi

İtilaf Devletleri Nedir? İtilaf Devletleri Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük terimleri sözlüğümüzde İtilaf Devletleri terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İtilaf Devletleri nedir? İtilaf Devletleri ne demek? İtilaf Devletleri hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

İtilaf Devletleri Terimi Hakkında Bilgiler

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İtilaf Devletleri:

İNGİLTERE
FRANSA
İTALYA
ABD
ROMANYA
YUNANİSTAN
JAPONYA


Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri

Fikir Akımları: Sanayi İnkılabı, Fransız İhtilali gibi Avrupa'da meydana gelen tüm bu gelişmeler Osmanlı Devleti'ni siyasi, sosyal ve ekonomik olarak olumsuz etkilediği gibi devleti dağılma noktasına getirdi. Devleti dağılmaktan kurtarmak isteyen bazı yönetici ve aydınlar çeşitli fikirler geliştirdiler.

OSMANLI DEVLETİ FİKİR AKIMLARI

OSMANLICILIK:
Bu düşünceye göre Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde yaşayan herkes ırk, din, dil ayrımı olmaksızın eşit kabul edilmeli; herkes aynı haklara sahip olmalıdır.

İSLAMCILIK:
II. Abdülhamit döneminde devlet politikası haline getirilmiştir. İslamcılık düşüncesine göre toplumu bir arada tutan temel faktör dindir. Hangi ulustan olursa olsun, bütün Müslümanlar halifenin etrafında toplanmalıdır.

TÜRKÇÜLÜK:
Türkçülük düşüncesi sadece Türkiye'de yaşayanları değil, dünyanın her yerindeki Türkleri kapsayan, "Bütün Türkçülük" fikrini canlandırmaya çalışan bir harekettir. Özellikle Orta Asya'da yaşayan Türklerle bir çatı altında toplanmayı amaç edinir.

BATICILIK:
Bu düşünce akımına göre tek kurtuluş yolu çağın fikir ve ihtiyaçlarına uygun medeni bir devlet ve millet haline gelmek, yani batıya ayak uydurmaktır.

Milli Egemenlik: Egemenliğin, yani devleti kuran, yöneten en üstün gücün, kişilere veya belli zümreye değil, doğrudan doğruya millete ait olmasıdır. Kısacası halkın kendisini yönetmesidir.

Örnek: Bir ülkenin başında halkın seçtiği insanlardan oluşan bir meclis (TBMM), bir kişi varsa (Cumhurbaşkanı) ve bu meclis ile başkan sürekli halk tarafından seçilerek belirleniyorsa, bu durumda egemenlik yani güç halkın elindedir. Halkın elinde olan bu güce milli egemenlik adı verilir. Milli egemenliğin olduğu ülkelerde demokrasi ve cumhuriyet yönetimi vardır.

Milli Bağımsızlık: Bir milletin bağımsız ve hür bir şekilde yaşamasını ifade eder. Bir devletin iç ve dış işlerinde başka bir devlete bağlı olmadan milletin menfaatini düşünerek istediği gibi hareket edebilmesi.

Örnek: Bir ülkenin başında ister halkın seçtiği kişiler olsun, ister bir kral, padişah ya da sultan olsun. Eğer bu ülke kendi kendine yetebiliyorsa, devlet işlerine başka devletleri karıştırmıyorsa, başka devletler tarafından yönlendirilmiyorsa yani başka devlete bağlı değilse o ülke bağımsızdır ve dolayısı ile o millet de bağımsızdır.

Müttefik Devletler: İkinci Dünya Savaşı'nda Mihver Devletler ile savaşan ülkelerdir. Savunma durumunda olan müttefik devletler İngiltere ve Fransa'nın Almanya'ya savaş açmasıyla ortaya çıkmıştır. Zamanla bu ülkelere SSCB (Rusya), Çin, Amerika gibi devletler de dahil olacaktır.

- SSCB
- İngiltere
- Fransa
- Amerika
- Polonya
- Çin
- Kanada
- Avustralya
- Yeni Zelanda
- Çekoslovakya
- Yunanistan
- Norveç
- Hollanda
- Belçika
- Brezilya
- Güney Afrika

Müttefik devletlerde Nazi saldırısına karşı toplu bir ittifak vardır. Kapitalist Amerika ile Komünist Rusya aynı safta yer almıştır.

Ayaklanmak: Toplu biçimde zor ve şiddet kullanarak devlet güçlerine karşı gelmek, başkaldırmak, isyan etmek.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri Sözlüğü