Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde İyon Düzeni terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İyon Düzeni nedir? İyon Düzeni ne demek? İyon Düzeni hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İyon Düzeni Terimi Hakkında Bilgiler
Sanat Terimi Olarak İyon Düzeni:
Yunan tapınak mimarlığında kullanılmış bir sütun düzeni ve mimarlık üslubu. Sütun başlıklarında sarmallı süs ögeleri, sütun altlarında ise Dor düzeninden ayrı olarak altlıklar bulunur. Sütun gövdesi yukarıdan aşağıya yivlidir. Bu düzende ayna ve üçüz yivler yoktur. Sütunlar Dor düzenindekinden daha yüksek ve incedir.
Tarih Terimi Olarak İyon Düzeni:
Antik mimarlıkta kullanılan, iyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü (zıt yönlü kancalı) sütun başlıkları ile ayırt edilir.
Arkeoloji Terimi Olarak İyon Düzeni:
Antik mimarlıkta kullanılan, İyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü sütun başlıkları ile ayırt edilir.
Benzer Sanat Terimleri
Karın: Sütunların ortasındaki hafif şişkin bölüm.
Karyatid: Yunan klasik mimarisinde tapınak çatısını taşıyan uzun giysili kadın heykeli biçimindeki sütun. Bunun erkek heykeli şeklinde olanlarına atlant denir.
Katakomp: 1. İlk hıristiyanların içinde toplanıp ibadet ettikleri yer tapınaklarının genel adı.
2. İlk Hıristiyanların yer altına yaptıkları mezarlara verilen ad.
Kemer Gözü: Kemerin ve ayaklarının arasındaki boşluk.
Keramik: Ham maddesi toprak, kil olup elde, kalıpta ya da tornada biçimlendirilmiş ve fırınlanmış her tür eşyanın genel adı. Seramik.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sanat Terimleri Sözlüğü