Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Izgara Planı (Dama Tahtası) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Izgara Planı (Dama Tahtası) nedir? Izgara Planı (Dama Tahtası) ne demek? Izgara Planı (Dama Tahtası) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Izgara Planı (Dama Tahtası) Terimi Hakkında Bilgiler
Arkeoloji Terimi Olarak Izgara Planı (Dama Tahtası):
Birbirine paralel ve dik sokaklar arasında kalan kare ya da dikdörtgen yapı alanlarından (adalardan) oluşan kent planı. Bu tip kent plancılığının mucidinin Miletoslu Hippodamos olduğu ileri sürülmektedir.
Benzer Arkeoloji Terimleri
İki Yarım Kubbeli Cami: Merkezi planlı, büyük kubbesi ana eksen üzerindeki iki yarım kubbe tarafından desteklenen cami tipi.
İyon Düzeni: Antik mimarlıkta kullanılan, İyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü sütun başlıkları ile ayırt edilir.
İzlenimcilik (Empresyonizm): 19. Yüzyıl sonunda Fransa'da ortaya çıkan, ışık etkilerine dayanarak doğayı anlık görüntüsü ile resimlemeye dayanan sanat akımı.
Kaat'ı: Oyma. Herhangi bir şekil ya da yazının kağıt, deriden oyularak çıkartılmasıyla meydana getirilen bir süsleme sanatıdır. Oyulup çıkarılarak başka yere yapıştırılan kısma "Erkek oyma", oyulan kısma ise "dişi oyma" denilir.
Kaburgalı Tonoz: Genellikle beşik tonozlarda ve diğerlerinde destek kaburga sisteminin görülebildiği tonoz biçimi.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü