Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Kalemiye terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kalemiye nedir? Kalemiye ne demek? Kalemiye hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Kalemiye Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Kalemiye:
Osmanlı Devlet Teşkilatını oluşturan üç ana meslek grubundan biridir.
- Ehl-i kalem sınıfıdır.
- Devletin mali ve bürokratik işlerine bakarlar.
- Defterdar, Nişancı, Reis'ül Küttab ve Katipler bu gruptadır.
Benzer Tarih Terimleri
Veraset Sistemi: 1. Devletin başına geçecek şehzadenin, yani tahtın varisinin belirlenmesinin kurala bağlanmasıdır. (Örnek: Babadan oğula, Ekber-Erşet vs.)
2. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kağan'ın ölümünden sonra tahta kimin geçeceği hususunda belirli bir sistem yoktur. Devlet, Kağan'ın ailesinin ortak malı olarak kabul edildiğinden, Kağan'ın erkek çocuklarından herhangi birinin tahta talip olması veya tahtı ele geçirmek için diğer kardeşleri ile mücadeleye girişmesi sık yaşanan durumlardan biriydi. Belirli bir devlet teşkilatı oluşturan Mete’den sonra bile, İmparatorluk kardeşler arasında Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu durum, Türk devletlerinin kısa sürede bölünmesine ve gücünün zayıflayarak yıkılmasına neden olmuştur.
Acemi Oğlanlar Ocağı: Devşirmelerin yetiştirilip hazırlandığı ocaktır. Bunlardan zeki olanlar Enderun'a (saray okulu) gönderilir, diğerleri yeniçeri ocağına ve diğer ocaklara alınırdı. I. Murat döneminde oluşturulmuştur.
Veziriazam: On yedinci yüzyıl ortalarına kadar Sadrazam yerine kullanılan unvan veya sıfat. (En büyük vezir).
Pyrrhonculuk: 17. yüzyıl sona ermek üzereyken bazı insanlar rahatsız edici bir kuşkuculuk akımından kaygı duymaya başlamıştı. Kesin bilgiye ulaşmanın imkansız olduğunu savunan bir Helenistik çağ filozofunun saygınlığına aslında biraz haksızlık ederek bu akıma "Pyrrhonculuk" adını verdiler.
- Tarihsel pyrrhonculuk/kuşkuculuk nedir?
+ Tarihsel anlatılar geçmişe ilişkin güvenilir açıklamalar değildir, anlamına gelir.
Onlu Teşkilat: Tarihte düzenli ilk Türk ordusunu Mete Han MÖ 209'da kurmuştur. Mete Han'ın ordusunda, 10 000 atlıdan oluşan en büyük birlik "tümen" olarak adlandırılmıştır. Tümenler binlere, binler yüzlere, yüzler onlara ayrılmış, her birinin başına tümenbaşı, binbaşı, yüzbaşı ve onbaşı rütbelerine sahip komutanlar görevlendirilmiştir. Mete Han'ın kurduğu bu sisteme onlu teşkilat adı verilmiştir.
Onlu teşkilat, günümüze kadar hüküm süren diğer Türk devletleri ile süregelmiştir.
Asya Hunları, Avrupa Hunları, Kök Türkler, Selçuklular ve Osmanlılar Dönemi'nde Türk ordusu bu sistem sayesinde dünyanın sayılı ordularından birisi olmuştur. Ayrıca geçmişten günümüze dünyadaki modern ordular, bu onlu teşkilatı temel alarak ordularını bu şekil düzenlemiştir.
Türk toplumlarındaki onlu teşkilatın sosyal ve idari açıdan iki önemli işlevi vardır. Bunlardan biri devlet güçlerinin tümü (boy, soy gibi) ayrımlara bakılmadan onlu sisteme göre bölünmüş ve merkezden atanan komutanlar aracılığı ile hükümdara
bağlanmıştır. Böylece herkesin birbirine yardımcı olduğu bir millet birliği meydana getirilmiştir. İkinci işlevi de devletin bütün idarecileri, aynı zamanda asker oldukları için ordunun görev ciddiyeti sivil ve idari yapıya yansımıştır. Böylece
devletin askerî disiplin içinde çalışması temin edilmiş ve bu durum Türklere neden ordu-millet denildiğini de açıklamıştır.
Kaynak: Tarih 9 Ders Kitabı (MEB)
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü