Eğitim Sitesi

Kamulaştırma Nedir? Kamulaştırma Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Emlak ve Gayrimenkul terimleri sözlüğümüzde Kamulaştırma terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kamulaştırma nedir? Kamulaştırma ne demek? Kamulaştırma hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kamulaştırma Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Kamulaştırma:

Devlet veya diğer kamu tüzel kişilerinin, kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına el koyması işlemidir.


Tarih Terimi Olarak Kamulaştırma:

Kamu hizmetlerinin yürütülebilmesi için gerek duyulan taşınmazlara el konulması ile sınırlıdır. Ulusallaştırmadan temel farkı da budur.


Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Kamulaştırma:

Kamu yararına projelerin uygulanmasında özel iyelik konusu taşınmaz malların karşılığı ödenerek kamuya kazandırılması.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kamulaştırma:

Devlet veya kamu tüzel kişilerince, kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılığını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına el konulması veya üzerinde irtifak hakkı tesis edilmesi işlemİ.


Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

Kamu Orta Malı: Mera, yaylak, kışlak gibi kamunun yararlanmasına tahsis edilen ve tapu kütüğü yerine özel siciline işlenen taşınmaz mallardır.

Kanuni Mirasçılar: Medeni Kanun tarafından öngörülmüş mirasçılar.

Karteks: Mal sahibi isimlerinin tutulduğu kartlardır. Mal sahibi sicili yerine belli bir süre tutulmuştur, bilgilerin bilgisayar ortamında tutulmaya başlanmasıyla uygulaması kalmamıştır.

Kaynak Hakkı: Başkasının arazisinde kaynayan sudan yararlanmak hakkıdır.
Kaynak, kaynayan su demektir. Medeni Kanun kaynağın ayrı bir mülkiyeti olamayacağını, kaynadığı arazinin bütünleyici parçası (mütemmim cüzü) olduğunu kabul etmiştir. Arazinin sahibi olan kimse kaynağın da sahibi sayılır. Kaynak araziden ayrı olarak iktisap edilemez. Ancak bir kimse arazisinden kaynayan sudan başkalarının yararlanmasına izin verebilir. Bu izin ancak bir irtifak hakkı şeklinde yapılabilir ve bu irtifak hakkına kaynak hakkı denir.

Kayyım: Belli bir işin yapılması veya belli bir olayda kişinin temsil edilmesi için mahkemece tayin edilen temsilci demektir. Gerçek veya tüzel kişiler için kayyım tayin edilebilir. Genelde veli ile küçük, vasi ile kısıtlı arasında menfaat çatışması bulunduğunda veya tüzel kişilerin yöneticileri hakkında sorunlar yaşandığında kayyım tayin edilmektedir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü