Eğitim Sitesi

Kanun Hükmünde Kararname Nedir? Kanun Hükmünde Kararname Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Hukuk terimleri sözlüğümüzde Kanun Hükmünde Kararname terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kanun Hükmünde Kararname nedir? Kanun Hükmünde Kararname ne demek? Kanun Hükmünde Kararname hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kanun Hükmünde Kararname Terimi Hakkında Bilgiler

Hukuk Terimi Olarak Kanun Hükmünde Kararname:

Türkiye Büyük Millet Meclisinin çıkardığı yetki kanununa dayanarak, Bakanlar kurulunca belli konuları düzenlemek Üzere çıkarılan yazılı hukuk kuralları.


Siyaset Terimi Olarak Kanun Hükmünde Kararname:

TBMM tarafından verilen bir yetki kanununa dayanılarak Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan ve kanun gücünde olan hukuki düzenlemelerdir.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kanun Hükmünde Kararname:

Türkiye Büyük Millet Meclisinin bir kanunla (Yetki Kanunu) yetki vermesi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından yetki kanunu çerçevesinde belli konuları düzenlemek amacıyla çıkarılan yazılı hukuk kurallarıdır. Bunlar tıpkı kanunlar gibi resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girerler. (Örnek; Bakanlar Kurulunun TBMM'den aldıkları yetki kanunu çerçevesinde memur maaşlarında düzenleme yapmayı içeren Kanun Hükmünde Kararnameler).


Benzer Hukuk Terimleri

Kanun Teklifi: Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin sundukları kanun projeleri.

Kazandırıcı Zamanaşımı: Kanunun belirlediği sürenin geçmesiyle ve belli şartlarla bir kimseye mülkiyet ve başkaca bir ayni hak kazandıran zamanaşımı.

Kefalet Sözleşmesi: Kefilin, borçlunun borcunu yerine getirmemesi halinde bundan kişisel olarak sorumlu olmayı alacaklıya karşı yüklendiği sözleşmedir.

Kira Sözleşmesi: Bir bedel karşılığında bir şeyin kullanılmasının veya ondan yararlanılmasının belli bir süreyle başka bir kimseye bırakılmasıdır.

Kişilik Hakları: Bir kişinin maddi (bedensel), manevi ve iktisadi bütünlüğü ve varlıkları üzerindeki mutlak haklar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Hukuk Terimleri Sözlüğü