Eğitim Sitesi

Kapıkulu Nedir? Kapıkulu Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Kapıkulu terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kapıkulu nedir? Kapıkulu ne demek? Kapıkulu hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kapıkulu Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kapıkulu:

Osmanlı devletinde ilk olarak I. Murat zamanında oluşturulmaya başlanan, giderek gelişen ve güçlenen, devlet yönetiminde ve hükümdar değişikliklerinde etkin rol oynayan askeri sınıftır. Devşirme sistemi ile eleman elde eden bu askeri yapı, zeki çocuklarını Enderun Mektebi'ne göndererek devletin üst kademelerine kadar çıkma olanağı vermekteydi. Padişahın komutası altında sürekli görev yapan Kapıkulları hazineden ulufe ve cülus adı altında ödenek almaktaydılar.


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kapıkulu:

Osmanlı devletinde Padişahın kumandası altındaki piyade ve süvari sınıfından olan ve bahşiş ve ulufe ile geçinen askerler.


Benzer Tarih Terimleri

Karantina: Bulaşıcı bir hastak durumunda, bir bölgeyi ya da başka bir ülkeden gelen insan, hayvan ve eşyaların tehlike geçinceye kadar gözetim altında tutulmasıdır. Dışarıdan gelecek olanları sağlık durumları belli olana dek içeriye almayıp bekletmektir. Tedbir olsun diye, bulaşıcı hastalıkların çok olduğu ülkelerden gelenler de gümrüklerde bekletilirdi. Osmanlılarda bu süre 40 gündü.

Karavaş: Satın alınan ya da savaşta tutsak edilen ve üzerinde sahibinin tam bir kullanma hakkı bulunan kadındır.

Karavela: Yalnız yelkenlerle yürüyen gemi türlerindendir.

Kardinal: Papayı seçen, ona danışmanlık eden ya da onun yardımcılığını yapan yetmiş beş din adamından her biri.

Karşı Devrim: Bir devrimin getirdiklerini ortadan kaldırmak ve geriye döndürmek için girişilen siyasal eylemdir.
Ülkemizdeki karşı devrimciler takiyye yoluyla kendilerini gizlemeye çalışırlar. Amaçlarına ulaşmak için yüce dinimizi kullanır, her yolu dener, her türlü ahlaksızlığı yaparlar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü