Eğitim Sitesi

Karantina Nedir? Karantina Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Ziraat (Tarım) terimleri sözlüğümüzde Karantina terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Karantina nedir? Karantina ne demek? Karantina hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Karantina Terimi Hakkında Bilgiler

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Karantina:

Genel olarak bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla ithalatı yasaklayan bir sağlık tedbiri.


Tarih Terimi Olarak Karantina:

Bulaşıcı bir hastak durumunda, bir bölgeyi ya da başka bir ülkeden gelen insan, hayvan ve eşyaların tehlike geçinceye kadar gözetim altında tutulmasıdır. Dışarıdan gelecek olanları sağlık durumları belli olana dek içeriye almayıp bekletmektir. Tedbir olsun diye, bulaşıcı hastalıkların çok olduğu ülkelerden gelenler de gümrüklerde bekletilirdi. Osmanlılarda bu süre 40 gündü.


Sağlık-Tıp Terimi Olarak Karantina:

Bulaşıcı bir hastalığa maruz kalmış veya hastalığın kuluçka süreci içinde hastalığa yakalanmış olma potansiyeli olan insan veya hayvanların, bu hastalığı yaymalarının önüne geçmek için hareketlerinin kısıtlanması; hastalığın görüldüğü bölgeden dışarı çıkmalarının engellenmesi.


Denizcilik Terimi Olarak Karantina:

İçinde bulaşıcı hastalık çıkan gemilerin belirli bir mevkiye çekilerek sağlık gözetimi altında tutulmalarıdır.


Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Karantina:

Bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan tecrit.


Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri

Karasu-90: Sap uzunluğu orta-uzun, başakları Sarımsı-beyaz renkli, kılçıksızdır. Daneleri kırmızı renkli, orta uzunlukta olup, 1000 tane ağırlığı 48 gramdır. Kışlık karakterlidir. Yatmaya mukavemeti iyidir. Sürme, rastık ve paslara karşı mukavemeti iyi ekmeklik kırmızı sert buğday çeşidi.

Kardeşlenme: Tahıllarda çimlenen her bir tohumdan birkaç sapın meydana gelmesi olayı.

Kâgir Ambar: Yan duvarları taştan, çatısı ahşap lata ve kiremitten oluşan, hububat ve bakliyat depolamasında kullanılan depo.

Kaşifbey-95: Dik saplı, başakları kılçıklıdır ve olgunlukta başak rengi beyazdır. Beyaz sert tanelidir. Taneleri toparlak ve küçük olup ekmeklik kalitesi iyidir. Yazlık olup, yatma ve tane dökmeye mukavemeti iyidir. 1000 tane ağırlığı 35-38 gramdır. Verimi yüksektir. Sarı pasa hassas, kahverengi ve kara pasa orta dayanıklı ekmeklik beyaz yarı sert buğday çeşidi.

Katei-A-1: Bulgaristan orijinli, kılçıksız, orta uzun, kurağa dayanıklı, soğuğa orta dayanıklı, tane dökmez, sürme ve rastığa dayanıklı, Trakya ve Güney Marmara Bölgeleri için uygun, diğer kırmızı ekmeklik buğday çeşidi.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü