Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Kazasker terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kazasker nedir? Kazasker ne demek? Kazasker hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Kazasker Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Kazasker:
İlim, din ve yargı bakımından en büyük rütbe. Aslı kadıasker olan, Osmanlı Dönemi'nde, kadıların başında bulunan, askerlerle ilgili şeriat sorunlarını çözüme bağlamakla yükümlü, belli bir aşamaya kadar olan kadıları ve müderrisleri atamaya yetkili, ilmiye sınıfının yüksek aşamasında bulunan ve Divan-ı Hümayun'un üyesi olan devlet görevlisidir. Başlangıçta yalnızca Rumeli Kazaskeri varken daha sonra Anadolu Kazaskerliğide oluşturulmuştur. Kıdemce her zaman Rumeli Kazaskeri üstündür.
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kazasker:
En yüksek ilmi rütbe, günümüzün adalet bakanı. İmparatorkuğun Asya ve avrupa bölümlerindeki kadıların başı (Rumeli Kazaskeri, Anadolu Kazaskeri.)Kadı ve müderrislerin atama ve tayin işleri ile ordu mensupları ile ilgili davalara ve devleti ilgilendiren davalara bakmaktan sorumlu olan kişi.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kazasker:
Osmanlı Devleti'nde;
1- Divan-ı Hümayunda büyük davalara bakarlardı.
2- Kadıların ve Müderrislerin atamalarına ve görevden almalarına bakarlardı.
3- Adalet, eğitim, kültür ve din işlerinden sorumlu Divan üyesiydi. Askeri davalara bakarlardı.
Benzer Tarih Terimleri
Kayı: Bozoklar'ın Gün Han Oğulları kolundan, Oğuz boyundan bir Türk topluluğudur. Anadolu'ya gelenlerin çoğunluğu Kızılırmak'ın batısına yerleşmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin kurucuları bu soydandır.
Kelam: 1- İslamiyet'te Allah'ın varlığını ve birliğini akıl, mantık ve hikmet yoluyla ispatlamak.
2- Allah'ın varlığını ve İslam dininin doğruluğunu konu alan bilimdir.
Kent Devleti (Site-Polis): En ilkel ve ilk devlet örgütlenmesidir. Tunç
çağından itibaren örgütlenmeye başlamıştır. Bir kentin kendi başına, tüm kurum ve kuruluşlarıyla devlet olma halidir. Çevrelerinin siyasal, ekonomik ve kültürel yaşamını yönlendiren kent devletleri İlkçağda Yunanistan'da temel siyasal birimdi ve genellik köleci demokrasi yönetimine sahiptir.
Kıble: Müslümanların namaz kılarken yüzlerini döndükleri yöndür. Bu yer Mekke kentinde bulunan Kâbe binasıdır. Ayrıca güneyden esen yel anlamındadır.
Kısas: Bir suçluya ceza olarak, başkasına yaptığı kötülüğün aynısını uygulamaktır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü