Eğitim Sitesi

Kemer Nedir? Kemer Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Kemer terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kemer nedir? Kemer ne demek? Kemer hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kemer Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Kemer:

Dairesel, örgülü ara taşıyıcı ve bezeme öğesi. Düşey kuvvetleri eğri kuvvetlere çevirip kemer ayaklarından zemine taşıyan geçiş elemanı.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kemer:

1. İki sütun veya iki ayak arasındaki bir açmanın üstünü örtmek için, uçları bu sütun veya ayaklara oturmak üzere yay şeklinde yapılan, ahşap, maden ya da kagir yapı parçası.
2. Yay şeklinde çerçeve.
3. Dairesel, örgülü ara taşıyıcı ve bezeme öğesi.


Moda ve Dikiş-Nakış Terimi Olarak Kemer:

1- Bele dolanarak toka ile tutturulan, kumaş, deri veya metalden yapılan bel bağı.

2- Etek, pantolon vb. giysilerin bele gelen bölümü.


Sanat Terimi Olarak Kemer:

1. İki sütun veya iki ayak arasındaki açıklığın üzerini örtmek için uçları sütun veya ayaklara oturmak üzere yay şeklinde yapılan ahşap, maden, kâgir (taş) yapı parçasıdır.

2. İki sütun ya da ayağı birbirine üstten yarım çember, basık eğri, yonca yaprağı gibi biçimlerde bağlayan ve üzerine gelen duvar ağırlıklarını iki yanındaki ayaklara bindiren karnı dar tonoz bağlantı.


İnşaat Terimi Olarak Kemer:

1. İki sütun veya iki ayak arasındaki bir açmanın üstünü örtmek için, uçları bu sütun veya ayaklara oturmak üzere yay şeklinde yapılan, ahşap, maden ya da kagir yapı parçası.

2. Yay şeklinde çerçeve.


Benzer Arkeoloji Terimleri

Laodike: Seleukoslar Kralı I. Antiochos'un kız kardeşi, II. Antiochos'un karısı olan kraliçe.

Labienus: Part Krallığıyla birlikte hareket edip, Romalılara karşı savaşan, Mylasa, Laodikeia ve Kolossai'yi yakıp yıkan ve daha sonra Romalılarca M.Ö.39 yılında Kilikia'da öldürülen komutan.

Lidya: Antik dönemde Manisa ve Uşak illeri sınırlarında kurulan başkenti Sardes (Salihli) olan, ünlü devlet ve bölge.

Miletos: Söke-Balat sınırları içinde kurulan antik dönemin en önemli İon kentlerinden birisi.

Minotauros: Mitolojiye göre Girit'te labirentlerde yaşayan ve çocukları yiyen boğaya verilen isim. Bu boğa Atinalı kahraman Theseus tarafından öldürülmüştür.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü