Eğitim Sitesi

Kentleşme Nedir? Kentleşme Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde Kentleşme terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kentleşme nedir? Kentleşme ne demek? Kentleşme hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kentleşme Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Kentleşme:

Sanayileşme ve ekonomik gelişmeye paralel olarak kent sayısının artması ve büyümesi sonucunu doğuran, toplum yapısında artan oranda örgütlenme, iş bölümü ve uzmanlaşma yaratan, insan davranış ve ilişkilerinde değişikliklere yol açan toplumsal süreç.


Coğrafya Terimi Olarak Kentleşme:

Yerleşim birimlerinin nüfus ve yapı olarak gelişmesi süreci.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kentleşme:

Dar anlamda; kent sayısının ve kentlerde yaşayan nüfusun artması. 1) Çeşitli nedenlerle kırsal kesimlere yönelen göç sonucunda, bir taraftan mevcut kentlerin nüfus ve alan itibarıyla büyümesi, diğer taraftan da köy, kasaba, vb. yerleşim birimlerinin giderek büyümesi sonunda kente dönüşüp, mevcut kent sayısının atmasıdır. Milli gelir ve istihdam yapısında, ağırlığın tarımdan hizmetlere ve sanayiye kayması ile ilgili evrensel ve sayısallaştırılabilir bir süreç. 2) Bazı yoğunluk ve büyüklük değerlerinden başlayarak nüfusun alansal yığılması; kent kültürü olarak tanımlanan bir dizi değer yargısı, davranış ve eğilimin yayılması.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kentleşme:

Elverişli koşulların doğmasıyla kırsal yörede bulunan küçük bir yerleşim yerinin zamanla büyüyüp kalabalıklaşması, kent niteliğini kazanması.


Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

Keşif: Var olan, fakat daha önce insanlar tarafından bilinmeyen, açıklanmayan bir olayın bilinmesi, açıklanması.

Kişi Başına Düşen Ulusal Gelir: Ulusal gelirin ülke nüfusuna bölünmesiyle elde edilen gelir miktarı.

Kitle: Aynı uyarıcıdan etkilenmekle birlikte fiziksel yakınlığı bulunmayan kimselerin oluşturduğu toplumsal kategori.

Kuvvetler Ayrılığı: Devleti yönlendiren "yasama", "yürütme" ve "yargı" yetkisinin ayrı ayrı kişi veya kurumlara verilmesi. Daha çok demokrasilerde kullanılan, sistemin kendini koruma aracı.

Kültürel Bütünleşme: Bir toplumun kültür ögelerinin birbirini destekleyerek uyumlu bir bütün oluşturması. Entegrasyon.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü