Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Kentleşme terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kentleşme nedir? Kentleşme ne demek? Kentleşme hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Kentleşme Terimi Hakkında Bilgiler
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kentleşme:
Elverişli koşulların doğmasıyla kırsal yörede bulunan küçük bir yerleşim yerinin zamanla büyüyüp kalabalıklaşması, kent niteliğini kazanması.
Coğrafya Terimi Olarak Kentleşme:
Yerleşim birimlerinin nüfus ve yapı olarak gelişmesi süreci.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Kentleşme:
Sanayileşme ve ekonomik gelişmeye paralel olarak kent sayısının artması ve büyümesi sonucunu doğuran, toplum yapısında artan oranda örgütlenme, iş bölümü ve uzmanlaşma yaratan, insan davranış ve ilişkilerinde değişikliklere yol açan toplumsal süreç.
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kentleşme:
Dar anlamda; kent sayısının ve kentlerde yaşayan nüfusun artması. 1) Çeşitli nedenlerle kırsal kesimlere yönelen göç sonucunda, bir taraftan mevcut kentlerin nüfus ve alan itibarıyla büyümesi, diğer taraftan da köy, kasaba, vb. yerleşim birimlerinin giderek büyümesi sonunda kente dönüşüp, mevcut kent sayısının atmasıdır. Milli gelir ve istihdam yapısında, ağırlığın tarımdan hizmetlere ve sanayiye kayması ile ilgili evrensel ve sayısallaştırılabilir bir süreç. 2) Bazı yoğunluk ve büyüklük değerlerinden başlayarak nüfusun alansal yığılması; kent kültürü olarak tanımlanan bir dizi değer yargısı, davranış ve eğilimin yayılması.
Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri
Sismoloji: Depremleri inceleyen bilim dalına sismoloji denir.
Sismograf: Depremlerin süresini ve şiddetini kaydeden alete sismograf denir.
Erozyon (Toprak Aşınması): Toprağın aşınmasını önleyen bitki örtüsünün yok edilmesi sonucu, koruyucu örtüden yoksun kalan toprağın su ve rüzgârın etkisiyle aşınması ve taşınması olayıdır.
Ülkemizde bitki örtüsünün olmadığı veya zayıf olduğu bölgelerde görülür.
Yangın: Maddi ve manevi zarara, can ve mal kaybına yol açan söndürülmesi zor olan büyük ateştir. Yangın ormanlarda, evlerde ve tarlalarda anızın yakılması sonucunda görülür. Ülkemizde en fazla Akdeniz ve ege kıyılarında görülür.
Ekonomik Faaliyet: Sermaye, emek ve hammaddenin birleştirilerek anlam kazanmasına ekonomik faaliyet denir.
Bir diğer anlamıyla insanların yaşamlarını devam ettirebilmek ve geçimlerini sağlayabilmek için yaptıkları faaliyetlere ekonomik faaliyetler denir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü