Eğitim Sitesi

Ketebe Nedir? Ketebe Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Ketebe terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ketebe nedir? Ketebe ne demek? Ketebe hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ketebe Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ketebe:

Bir hattatın yazdığı yazıya koyduğu imza.


Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Ketebe:

Bir hattatın yazdığı yazıya ismini koyması, imza demektir. Yazı meşkedenler, hocalarından ehliyetlerini gösteren icazetnameyi aldıktan sonra yazılarına ketebe koyarlardı. Aslı, "o yazdı" demek olan ketebehu'dur. Bazı hattatlar ketebeden sonra, "min telâmiz-i filan..." diyerek üstatlarının adını da yazarlardı.

Ketebe yerinde, Nemekahu, eğer yazan kendinden bir söz katıyorsa Harrerehu, harekeli yazılmış ise Rakamehu, tevazu için veya karalama olduğunu ifade için Sevvedehu, bir meşke bakarak yazmış ise veya meşk olduğunu ifade için Meşşakahu, istinsah suretiyle yazılmış ise Nesehahu veya Satarehu, aynen taklid edilmiş ise Kalledehu gibi tabirler kullanılmıştır.

Ayrıca murakka'at, kıt'a, kitap, ve levhalarda el-Fakîr, el-Hakir, el-Müznib, er-Râcî gibi takdim edilecek makama veya yazının konusuna uygun tevazu ifade eden cümleden sonra isim yazanlar da olmuştur, isimden sonra bazen "Güfire lehu, Gufire zünûbuhu" gibi dua cümlesi ilâve edenler de olmuştur.


Benzer Tarih Terimleri

Kethüda: Büyük devlet adamları ile zenginlerin işlerini gören kimse. Kâhya.

Kılıç Kuşanma: Tahta yeni çıkan Osmanlı padişahlarının İstanbul'daki Eyüp Sultan türbesine giderek dinî törenle kılıçlarını almaları, kuşanmaları.

Kırat: Ağırlık ölçülerinden biri. Mücevher, özellikle elmas tartısında kullanılır. Karat da denir.

Kıla-yı Erbaa: Dört kale. Eskiden İstanbul'daki Anadolu kavağı ve Rumeli-kavağı ile Yûşa ve Telli Tabya hakkında kullanılırdı. İmparatorluğun çeşitli yerlerinde birbirine yakın dört kale için de aynı deyim kullanılmıştır.

Kızıl Elma: Eski Türklerde varılması gereken yüce hedef. Bütün Türklerin bir araya toplanması ülküsü. Yeryüzünde bütün Türklerin birleşip kuracakları yeri belirsiz ülke. Osmanlı Türkleri tarafından Roma'ya da (hedef seçildiği için) bu ad verilmiştir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü