Eğitim Sitesi

Kıble Nedir? Kıble Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Kur’an-ı Kerim terimleri sözlüğümüzde Kıble terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kıble nedir? Kıble ne demek? Kıble hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kıble Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Kıble:

Başta namaz olmak üzere bazı ibadetleri yaparken dönülen taraf, Kâbe.


Tarih Terimi Olarak Kıble:

Müslümanların namaz kılarken yüzlerini döndükleri yöndür. Bu yer Mekke kentinde bulunan Kâbe binasıdır. Ayrıca güneyden esen yel anlamındadır.


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kıble:

Sözlükte cihet, yön anlamına gelen kıble, dini bir kavram olarak, Müslümanların namazda yönelmiş oldukları yön, Kâbe manasına gelir. Müslümanların kıblesi, Mekke'de bulunan Kâbe'dir. Kâbe'yi görenler için kıble, Kâbe'nin bizzat kendisidir. Kâ'be'yi görmeyenler için, Kâbe'nin bulunduğu taraftır. Kâ'be'nin göğe doğru ve dünyanın merkezine doğru uzantısı da kıbledir. Namazda bu cihete yönelmeye istikbâl-i kıble denir


Denizcilik Terimi Olarak Kıble:

Güney, Güneyden esen rüzgar.


Hac ve Umre Terimi Olarak Kıble:

Sözlükte cihet, yön anlamına gelen kıble, dînî bir kavram olarak, Müslümanların namazda yönelmiş oldukları yön, Kâ'be manasına gelir. Müslümanların kıblesi, Mekke'de bulunan Kâ'be'dir. Kâ'be'yi görenler için kıble, Kâ'be'nin bizzat kendisidir.Kâ'be'yi görmeyenler için, Kâ'be'nin bulunduğu taraftır.Kâ'be'nin göğe doğru ve dünyanın merkezine doğru uzantısı da kıbledir. Namazda bu cihete yönelmeye istikbâl-i kıble denir.


Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri

Kıyas: Hakkında açık hüküm bulunmayan bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak özellik ve benzerliğe dayanarak Kur'an-ı Kerim veya sünnette hükmü belirtilen bir meseleye göre belirleme.

Literatür: Edebiyat.

Lohusa: Yeni doğum yapmış kadın.

Mahrem: 1. Yakın akrabadan olduğu için nikâh düşmeyen kimse.

2. Saygıya ve gizlenmeye değer şey. Herkesin bilmesi gerekmeyen şey.

Mahlûkat: Yaratılmış canlı ve cansız tüm varlıklar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü