Eğitim Sitesi

Kırma Çatı Tipi (Dört Eğimli) Nedir? Kırma Çatı Tipi (Dört Eğimli) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yapı-Dekorasyon terimleri sözlüğümüzde Kırma Çatı Tipi (Dört Eğimli) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kırma Çatı Tipi (Dört Eğimli) nedir? Kırma Çatı Tipi (Dört Eğimli) ne demek? Kırma Çatı Tipi (Dört Eğimli) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kırma Çatı Tipi (Dört Eğimli) Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kırma Çatı Tipi (Dört Eğimli):

Basit şekliyle dikdörtgen bir plan üzerine kurulan çatılardır. Dört tarafında ikisi üçgen ikisi eşkenar dikdörtgen çatı yüzeyler görülür. Damlalık (saçak) binanın dört tarafında aynı seviyede dolaşır.


Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

Mansard Çatı Tipi: Çatı arasının kullanımını sağlamak amacıyla kenarlarda yüksek eğimli çatı yüzeyleri, ortada ise daha az eğimli yüzeylerden yararlanılır. Ülkemizde yaygın olmayan bir çatı türüdür.

Çatı Sistemleri: Su ve ısı yalıtım malzemelerinin, buhar kesici veya buhar dengeleyici örtülerin ve son kat çatı kaplama malzemelerinin, "Yoğuşma, Isı yalıtımı ve katmanların havalandırılması" prensiplerine göre bir bütün olarak çatı da uygulanma sistemleridir. Çatı Sistemleri Soğuk çatı ve Sıcak çatı başlıkları altında incelenmektedir.

Çelik Bağlantı Elemanları: Çelik çatıların yapımında kullanılan elemanlar, düğüm noktalarında birbiriyle çelik birleştirme araçlarıyla birleştirilir. Bu araçlar:

Bulonlar/Civatalar: Sökülebilen birleşim araçlarıdır.

Kaynak: Çelik yapılarda ergitme yöntemiyle yapılan kaynaklı birleşimlerdir.

Perçin: Konstrüksiyon için: Birleştirilecek çelik konstrüksiyon elemanlar, üzerlerinde açılan deliklerin perçin ile doldurulması ve perçin başlarının dövülmesi ile bağlanır. Kaplama yapmak için: Panel kaplama ürünleri küçük perçinler kullanılarak birbirlerine bağlanır.

Vidalar: Çatı kaplama panelleri aşıklara veya birbirlerine matkap uçlu vidalar ile bağlanır.

Çelik Hadde Mamulleri: Çelik kullanılacağı yere göre çeşitli hesaplamalar sonucu çıkacak gerilmeleri en ekonomik biçimde karşılayacak şekil, kesit ve boyutlarda imal edilir. Fabrikalarda yapılan bu şekillendirmeye haddeleme, elde edilen şekillendirilmiş çeliğe de hadde mamulü denir. Hadde mamulleri dört kısma ayrılır: profiller, lamalar, levhalar, diğer gereçler.

Profiller: Profiller standartlarda belirlenmiş şekil ve boyutlardaki çeliklerdir.

Lamalar: Dikdörtgen kesitli çeliklerdir.

Levhalar: Düz, silindirik ve oluklu olarak imal edilir. En çok kullanılanı düz levhalardır.Kalınlıkları 0.45 - 6 mm arasında olan düz levhalara saç denir.

Damlalık Aşığı: Binanın dış duvarı hizasındaki en alt kottaki aşıktır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü