Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Kıt'a terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kıt'a nedir? Kıt'a ne demek? Kıt'a hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Kıt'a Terimi Hakkında Bilgiler
Edebiyat Terimi Olarak Kıt'a:
En az 2, en çok 12 beyitten oluşan, divan şiiri nazım biçimi.
Benzer Edebiyat Terimleri
Kinaye: Bir sözcüğü hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanarak maksadı üstü örtülü biçimde anlatan söz sanatı.
Klasisizm: 17. yüzyıl Avrupa'da, özellikle de Fransa'da gelişen; eski Yunan ve Latin edebiyatları geleneğine bağlı kalarak anlatımda sadelik ve açıklığa ulaşmayı amaçlayan edebiyat akımı.
Koçaklama: 1. Halk şiirinde coşkulu ve yiğitçe bir söyleyişle kahramanları öven, savaş ve dövüşleri anlatan, kahramanlık duygularını canlandıran şiir biçimi.
2. Biçimi ne olursa olsun, konusu yiğitlik, savaş ve kahramanlık olan ya da bir kahramanı öven, kahramanlık duygularını canlandıran halk koşuğu, buna yiğitleme de denir.
3. Yiğitlik, kahramanlık temalarını işleyen koşma türü.
Komedi: İnsanların ve olayların gülünç yanlarını ortaya koyan sahne eseri.
Koşma: 1. Dörtlükler halinde ve 11'lik hece ölçüsüyle yazılan; aşk, sevgi, tabiat, kahramanlık, güzellik gibi konuları işleyen; halk edebiyatının yaygın nazım şekillerinden biri.
2. Halk edebiyatında, hece ölçüsü (6 + 5) ya da (4+4+3) duraklı kalıbıyla sevgi ve doğa üzerine söyledikleri şiir türü ya da biçimi.
3. Halk şiiri nazım şekli. Hece ölçüsünün 6 + 5 veya 4 + 4 + 3 duraklı kalıbıyla yazılan koşma, en yaygın halk şiiri biçimi.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü