Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Kıta Sahanlığı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kıta Sahanlığı nedir? Kıta Sahanlığı ne demek? Kıta Sahanlığı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Kıta Sahanlığı Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Kıta Sahanlığı:
Deniz seviyesinin altında, kıyı çizgisinden -200 m derine kadar inen bölüme kıta sahanlığı (şelf) denir. Şelf kıtaların su altında kalmış bölümleri sayılır.
Tarih Terimi Olarak Kıta Sahanlığı:
Kara sularının bittiği yerden başlayan ve ilgili ülkenin topraklarının deniz altındaki doğal
uzantısı olup, 200 metre derinliğe kadar olan alanı kaplayan su altı bölgesidir.
Hukuk Terimi Olarak Kıta Sahanlığı:
Ülke kıyılarına bitişik olan ve 200 m derinliğe veya bu sınırın ötesindeki su derinliğinin doğal kaynaklarının işletilmesine elverişli olduğu noktaya kadar, kara sularının dışında kalan deniz altı bölgelerinin deniz yatağı ve toprak altı kesiminin bütünü
Benzer Coğrafya Terimleri
Kıta Yamacı: Şelf ile derin deniz platformunu birbirine bağlayan bölümdür.
Kil taşı (Şist): Çapı 2 mikrondan daha küçük olan ve kil adı verilen tanelerin yapışması sonucu oluşan fiziksel tortul bir taştır.
Kom: Ekonomik faaliyetin büyük ölçüde hayvancılığa dayalı olduğu aileler veya kişiler tarafından oluşturulan geçici yerleşmelerdir.
Konveksiyonel Yağış: Isınan havanın yükselerek soğuması ile oluşan yağışlardır.
Kömür: Bitkiler öldükten sonra bakteriler etkisiyle değişime uğrar. Eğer su altında kalarak değişime uğrarsa, C (karbon) miktarı artarak kömürleşme başlar. C miktarı % 60 ise turba, C miktarı % 70 ise linyit, C miktarı % 80 - 90 ise taş kömürü, C miktarı % 94 ise antrasit adını alır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü