Güncel Turizm ve Otelcilik terimleri sözlüğümüzde Kıyı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kıyı nedir? Kıyı ne demek? Kıyı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Kıyı Terimi Hakkında Bilgiler
Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Kıyı:
Kara ile denizin birleştiği yer, sahil.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kıyı:
Kara ile denizin birleştiği yer, sahil.
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kıyı:
Kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasındaki alandır.
Benzer Turizm ve Otelcilik Terimleri
Alt Yapı Yatırımları: Alt yapı yatırımları turizm sektörünün gelişme plan ve programlarında açıkça görülmeyen, bir nevi gizli yatırımlardır. Alt yapı yatırımları sektörü oluşturan diğer turistik yatırımların hayata geçirilmesi ve işlevlerini gerçekleştirebilmesi için gerekli olan genel ve doğrudan turizm amaçlı yatırımları içerir.
Alt yapı yatırımları başlıca iki başlık altında incelenebilir:
a)- Genel (Çok Amaçlı) Alt Yapı Yatırımları: Bu yatırımlar doğrudan turizme yönelik olmayan, öncelikle yörenin ekonomik ve sosyal yaşamı için zorunlu olan çok amaçlı yatırımlardır.
b)-Turizm Amaçlı Alt Yapı Yatırımları: Bu yatırımlar turizm sektörünün gelişmesi ve sektöre dinamizm kazandırılması için gerekli olan yatırımlardır. Artan turizm hareketlerine paralel olarak turizm bölgelerinin düzenlenmesine yönelik çeşitli yatırımlar, özellikle turizmin ortaya çıkardığı alt yapı yatırımlarıdır.
Brüt Gezi Eğilimi: Brüt Gezi eğilimi= TP/P x 100
TP bir ülkenin veya belirli bir yörenin bireylerinde yapılan gezi sayısını,
P Bir ülkenin veya belirli bir yörenin toplam nüfusunu ifade eder.
Brüt gezi eğiliminde ikinci ve üçüncü kez yapılan geziler önemli bir yer tutmakta ve böylece her yüz kişinin kaç kez gezi yaptığı belirlenmektedir. Örneğin 100 kişilik bir grupta 60 kişi yılda bir defa, ya da 30 kişi yılda iki defa geziye çıkarsa, her iki durumda da istem 60 gezidir.
Şehir Turu: Geceleme yapılmayan, belirlenmemiş programa uygun olarak (müze, galeri, antik kalıntılar, çarşılar, ve diğer atraksiyonlar için) yapılan şehir içi gezi.
İç Turizm: Milli sınırlar içinde, o ülkenin vatandaşlarının turizm kavram ve ilkelerine uygun olarak turizm olayını meydana getirmesine iç turizm denir.
Turizm Merkezi: Turizm bölgeleri içinde veya dışında; yeri, mevkii ve sınırları Turizm Bakanlığı'nın önerisi, Bakanlar Kurulu kararı ile tespit ve ilan edilen, turizm yönünden önem taşıyan yerler veya bölümlerdir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü