Eğitim Sitesi

Kök Hücre Nedir? Kök Hücre Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sağlık-Tıp terimleri sözlüğümüzde Kök Hücre terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kök Hücre nedir? Kök Hücre ne demek? Kök Hücre hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kök Hücre Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kök Hücre:

Kemik iliğinde bulunan tüm kan hücrelerinin ataları olan öncül hücreler. Kök hücreler değişik uyaranların etkisiyle farklılaşıp çoğalarak çeşitli kan hücrelerini meydana getirirler. Kemik iliği nakli dendiğinde, aslında nakledilen bu kök hücrelerdir.


Biyoloji Terimi Olarak Kök Hücre:

Hayvanlarda, sürekli olarak çoğalma yeteneğinde olan farklılaşmamış bir hücre.


Genetik Terimi Olarak Kök Hücre:

Kök hücreler, kendini yenileme özelliğine sahip olan farklılaşmamış hücrelerdir. Bu hücreler gerek vücut içinde gerekse laboratuvar ortamında bölünerek farklı hücre tiplerine dönüşebilirler. İnsanlardaki temel kök hücreleri üç çeşittir.

1- Yetişkin kök hücreleri, vücutta birçok doku ve organda bulunur. Bulundukları dokuda hasar olması durumunda bölünerek hasarı onarırlar.

2- Embriyonik kök hücreleri, embriyonun erken dönemlerinde elde edilen hücreler olup zamana bağlı olmaksızın çoğalırlar. Sürekli kendini yenileme ve tüm hücrelere
dönüşebilme yetenekleri vardır.

3- Kordon kanından elde edilen kök hücreleri, uygun ortamlarda bekletilir. Bireyin ilerleyen yaşamında ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılırlar.


Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

Kreatinin: Kanda ve kaslarda bulunan ve idrarla vücuttan atılan bir madde. Böbrekler iyi çalışmadığında, kanda üre gibi yükselir.

Lökosit: Akyuvar. Vücudumuza giren çeşitli mikroplar ve yabancı maddelerle savaşan kan hücreleri. Kan sayımı cihazı çıktılarında "WBC" şeklinde kısaltılmıştır. Lökositler farklı görevlere sahip birçok alt gruba ayrılır: nötrofiller (granülositler), lenfositler, monositler, eozinofiller, bazofiller.

Lenfosit: Bağışıklık sistemini yürüten akyuvarlar. Lenfositler B ve T lenfositler ve NK hücreleri olmak üzere üçe ayrılır. Plazma hücreleri B lenfositlerden türer.

M Proteini: Multipl miyelomda kanserleşmiş plazma hücrelerinin bol miktarda yaptığı ımmünglobülin.

Manyetik rezonans (MR): Özel bir bilgisayarlı görüntüleme yöntemi. Multipl miyelomda kemiklerin,özellikle omurganın incelenmesinde çok duyarlı bir yöntemdir. Kemik tutulumunun erkenden saptanmasını sağlar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü