Eğitim Sitesi

Konuşma Dili Nedir? Konuşma Dili Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Türkçe-Dil Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Konuşma Dili terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Konuşma Dili nedir? Konuşma Dili ne demek? Konuşma Dili hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Konuşma Dili Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Konuşma Dili:

Günlük yaşamda kullanılan dil.


Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Konuşma Dili:

Konuşma dili, günlük hayatta diğer insanlarla iletişim kurmak için konuşurken kullandığımız dildir. Bu dil, doğal olduğu için konuşurken cümlemizin kurallı olup olmadığına, kelimelerin doğru sıralanıp sıralanmadığına, söyleyişin doğru olup olmadığına pek dikkat etmeyiz. Bu sebeple zaman içinde, bölgeden bölgeye değişen birtakım söyleyiş farklılıkları ve kelime farklılıkları ortaya çıkar


Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

Kökteş: Aynı kökten gelen çeşitli yapı ve görevdeki sözcükler.

Küçültme Eki: Üzerlerine geldiği ad soylu kelimelerin anlamına küçüklük, azlık, sevgi, şefkat kavramları katan ekler. Türkçenin bu kavramları sağlayan ve hepsi de vurgulu olan ekleri şunlardır: +ca (seyrek+çe); +cık (kimse+cik), +cak (yav+ru+cak), +cağız (adam+cağız), +rak (az+rak) vb.

Küçültme Sıfatı: Anlamsal yönden küçüklük içeren sıfat.

Kültür Dili: Dilin kurallarının işletildiği, kültür aktarıcılığı yapan yazı dili.

Lehçe: 1. Bir ana dilin, ses, yapı ve söz dizimi bakımlarından büyük ayrılık gösteren kolu.

2. Bir dilin tarihi, siyasi, sosyal ve kültürel nedenlerle değişik bölgelerde, zamanla ses yapısı, şekil yapısı ve kelime hazinesi bakımından önemli farklarla birbirinden ayrılan kollarından her biri: Türkçenin Anadolu, Azeri, Özbek, Kazak, Kırgız, Türkmen lehçeleri gibi.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü