Eğitim Sitesi

Konuşma Üslûbu Nedir? Konuşma Üslûbu Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Parlamento (TBMM) terimleri sözlüğümüzde Konuşma Üslûbu terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Konuşma Üslûbu nedir? Konuşma Üslûbu ne demek? Konuşma Üslûbu hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Konuşma Üslûbu Terimi Hakkında Bilgiler

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Konuşma Üslûbu:

Genel Kurulda yapılan konuşmalarda kaba ve yaralayıcı sözler içermeyen, temiz bir dil kullanılmasıdır.


Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri

Konuşma Süresi: Genel Kurulda yapılan konuşmalar için İçtüzük’te öngörülen sürelerdir. İçtüzük’te başka bir süre belirtilmemiş veya aksi, Danışma Kurulunun teklifiyle Genel Kurulca kararlaştırılmamışsa siyasi parti grupları, komisyon ve hükümet adına yapılan konuşmalar yirmi, milletvekilleri tarafından yapılan konuşmalar on dakika ile sınırlıdır.

Komisyon Metni: Komisyonların görüştükleri işlere ilişkin hazırladıkları, varsa komisyonda yapılan değişikliklerin işlenmiş olduğu, Genel Kurul görüşmelerine esas teşkil eden metinlerdir. Komisyon metni, komisyon raporunun bir bölümünü oluşturur.

Komisyonun Temsili: Komisyonların başkan veya başkanvekili yahut o konu için seçilmiş özel sözcü veya sözcülerinin, komisyon raporunun görüşülebilmesi için Genel Kurulda hazır bulunmasıdır.

Komisyonun Yetkileri: İhtisas komisyonlarının, kendilerine havale edilmiş kanun tasarı ve tekliflerini aynen veya değiştirerek kabul etme, reddetme veya bunlardan birbirleriyle ilgili gördüklerini birleştirerek görüşme imkânıdır.

Komisyon Uzmanı: Kanun tasarı ve teklifleri ile yasamaya ve denetime ilişkin diğer belgeleri inceleyerek komisyona bilgi veren, komisyon görüşmelerine yönelik hazırlık çalışmalarını yapan, komisyon raporlarının hazırlanmasına yardımcı olan ve komisyonun görev alanına giren konularla ilgili araştırma ve incelemelerde bulunan, TBMM İdari Teşkilatı yasama uzmanı/uzman yardımcısı kadrosunda görev yapan kariyer meslek mensubudur.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü