Eğitim Sitesi

Korumacılık Nedir? Korumacılık Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi terimleri sözlüğümüzde Korumacılık terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Korumacılık nedir? Korumacılık ne demek? Korumacılık hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Korumacılık Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Korumacılık:

Devletin, ithalatı (dış alım) kısıtlama yoluyla ulusal sanayiyi korumayı amaçlayan ekonomi politikasıdır. Dış alım mallara yüksek vergiler koyarak ve ulusal üreticilere sübvansiyon vererek yürütülür.


Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

Megali İdea: Yunanca "Büyük Fikir" anlamına gelir. Bu ifade siyasi anlamda; Yunanistan'ı, Bizans İmparatorluğu devrindeki sınırlarına ulaştırmak amacını taşır. Bu amaçla; Anadolu, Trakya, Ege adaları ve Kıbrıs adasına yönelik uygulanacak emperyalist ve saldırgan politikanın genel adı.

Salt-I: 26 Mayıs 1972'de Amerika Başkanı Richard Nixon ile Sovyetler Birliği Komünist Parti Genel Sekreteri Leonid Brejnev arasında Moskova'da imzalandı. SALT-I Antlaşması, Amerika ile Sovyet Rusya arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası oldu. Bu antlaşmadan üç gün sonra ABD ile SSCB arasındaki münasebetlerin temel ilkeleri belirlendi. ABD ve SSCB, SALT-I Antlaşması'yla nükleer silahsızlanma konusunda önemli bir adım attı. Bu antlaşma, Helsinki Deklarasyonu'nun yolunu açacaktı.

Vesayet Yönetimi: Belirli ülkelerin bağımsız bir devlet kurana değin. Birleşmiş Milletler'in (BM) gözetim ve denetimi altında başka devletlerce yönetilmelerini öngören hukuksal statüdür.

11 Eylül: 11 Eylül 2001 tarihinde El Kaide terör örgütünün kaçırdıkları uçaklarla New York'ta bulunan Dünya Ticaret Merkezi binalarına ve Washington'da bulunan ABD Savunma Bakanlığına aynı anda düzenlediği intihar saldırıları.

1929 Ekonomik Buhranı: 24 Ekim 1929'da New York Borsasının çökmesiyle başlamıştır. İki dünya savaşı arasında yaşanan ve dünyayı etkileyen ekonomik krizlerin en büyüklerinden biridir. Birinci Dünya Savaşı yıllarının olumsuz etkileri, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımının nedenlerinin başında gelmektedir. Savaş yıllarında tükenen mallara karşı talep artışının yaşanması geçici bir büyümeye yol açmıştır. Bu büyümeden en fazla pay alan ülkelerde meydana gelen talep artışı enflasyona neden olmuştur.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü