Eğitim Sitesi

Kral Ticaret Yolu Nedir? Kral Ticaret Yolu Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Kral Ticaret Yolu terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kral Ticaret Yolu nedir? Kral Ticaret Yolu ne demek? Kral Ticaret Yolu hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kral Ticaret Yolu Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kral Ticaret Yolu:

Lidyalılar kurmuştur. Sart şehrinden başlayıp Sus şehrine kadar devam etmektedir.


Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

İpek Yolu: Çin'den başlayıp Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran üzerinden İstanbul'a kadar uzanan yola İpek Yolu adını veriyoruz. Çin'den ipek ticareti yaygın olarak yapıldığı için yola bu ad verilmiştir.

Tek bir rotadan oluşmamakla birlikte yaklaşık 7.000 kilometrelik bu tarihî yol, Çin’in eski başkentlerinden biri olan Xian (Şian) kentinden başlar, Özbekistan’ın Kaşgar kentine gelerek burada ikiye ayrılırdı. İlk yol Afganistan'dan Hazar Gölü'ne, ikinci yol ise İran üzerinden Anadolu'ya ulaşırdı.
İpek, porselen, kâğıt, baharat ve değerli eşyalar Anadolu üzerinden kara ve deniz yolu ile Avrupa’ya aktarılırdı. Bu durum Anadolu'yu çok önemli bir ticari merkez hâline getirmiştir.
Vasco da Gama'nın (Vaskö dö Gama) Ümit Burnu'nu bularak Hindistan'a ulaşması, bu yolun zaman içerisinde önemini yitirmesine sebep olmuştur.

Baharat Yolu: Hindistan'dan başlayarak İran Körfezi ve Irak üzerinden Suriye limanlarına veya Kızıldeniz yoluyla Süveyş ve Mısır'a kadar ulaşan yoldur. Uzak Doğu ile yapılan ticaret, Venedik ve Mısırlıların elinde bulunuyordu.

- Osmanlı İpek ve Baharat yoluna hâkim olunca Avrupalılar yeni ticaret yolları aradılar. Ve Coğrafi Keşifler sonunda Hint Deniz Yolunu buldular. Bu ticaret yolarlının önemi azalmaya başladı.

Sıbyan Mektebi: Osmanlı Devleti'nde şimdiki İlköğretim kurumlarıdır. Hemen her mahallede bulunurdu. Okuma-yazma öğretilen okullardır. Günümüzdeki ilkokul seviyesinde eğitim verirdi.

Enderun Mektebi (Saray Okulu): Fatih Sultan Mehmet zamanında kurulmuştur. Daha çok Devşirme çocuklar alınırdı. Daha sonra zeki Müslüman çocuklarda alınıp eğitildi.

- Bu okulu bitirenler devlet adamlığında önemli yerlere gelirlerdi. (Örn: Sokullu Mehmet Paşa) Sanatta yatkın olanlar şair, hat sanatçısı gibi alanlarda kendini geliştirirdi.

Dünya'nın 7 Harikası: 1- Mısır Piramitleri
2- Babil'in Asma Bahçeleri
3- İskenderiye Feneri
4- Artemis Tapınağı
5- Halikarnas Mozolesi
6- Rodos Heykeli
7- Zeus Tapınağı

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü