Eğitim Sitesi

Krossing Over Nedir? Krossing Over Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Krossing Over terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Krossing Over nedir? Krossing Over ne demek? Krossing Over hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Krossing Over Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Krossing Over:

1. Mayoz bölünmede, tetratların kromotidleri arasında karşılıklı gen alış-verişi, parça değişimi.

2. Homolog kromozomların kardeş olmayan kromatitleri arasında kiyazma noktalarında gerçekleşen parça değişimine krossing over denir. Krossing over ile kalıtsal çeşitlilik artar.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Krossing over:

Mayoz bölünmede, tetratların kromotidleri arasında karşılıklı gen alış-verişi, parça değişimi.


Genetik Terimi Olarak Krossing Over:

Mayoz bölünmede, tetratların kromotidleri arasında karşılıklı gen alış-verişi, parça değişimi olayıdır. Bir kromozom üzerinde bulunan genler birbirinden ne kadar uzaksa, krossing over olasılığı da o kadar fazladır. Başka bir ifadeyle, krossing over olasılığı, genlerin birbirlerine olan uzaklığı ile doğru orantılıdır.

Mayoz bölünme sırasında gerçekleşen krossing over ile bağlı genler birbirinden ayrılır ve yeni kombinasyonları ortaya çıkar.


Benzer Biyoloji Terimleri

Küçük kan dolaşımı: Kalbin sağ karıncığındaki kirli kanın akciğer atardamarı ile akciğerlere gidip temizlendikten sonra akciğer toplardamarı ile yüreğin sol kulakçığına dönmesi küçük kan dolaşımıdır.

Leğen (kalça) Kemikleri: Kalça kemikleri karın boşluğundaki iç organları bir leğen gibi tuttuğundan, bunlara leğen kemikleri de denir.

Lenf: 1. Akyuvar içeren, kan plazmasına benzeyen renksiz sıvı, ak kan.

2. Kan plazmasından elde edilen ve bileşimi kan plazmasına çok benzeyen renksiz sıvı. İçinde bulunan akyuvarların bir kısmı da lenf düğümlerinde yapılır.

3. Lenf damaları içerisinde dolaşan, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşan dolaşım sıvısı, akkan.

Lizozom: - Hücrenin midesi şeklinde görev yapar. İçerisinde 50 çeşit sindirici sıvı (enzim) bulundurur. Hücrede büyük yapılı besinlerin (protein, yağ, şeker) sindirilmesini sağlar.
- Tek zarlı kese şeklinde bir organeldir.
- Yıpranmış ve yaşlanmış organelleri parçalayıp sindirir.
- Hayvansal hücrelerde bulunurken bitkisel hücrelerde bulunmaz.
- Lizozom oluşumuna katkısı olan organeller:
Ribozom, endoplazmik retikulum, golgi aygıtı
- Lizozom organelinin çeşitli nedenle zarı yırtılıp enzimleri hücre içine dağılırsa enzimler hücreyi sindirmeye başlar. Bu olaya otoliz denir. Bu nedenle bu organele intihar organeli de denir.

Lokus: Kromozomların üzerlerinde genlerin bulunduğu özel yerler. Genetikte, bir kromozom üzerindeki özgül bir yer. Gen ile eş anlamlı olarak düşünülebilir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü