Eğitim Sitesi

Kubbealtı Nedir? Kubbealtı Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Kubbealtı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kubbealtı nedir? Kubbealtı ne demek? Kubbealtı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kubbealtı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kubbealtı:

Topkapı Sarayı içerisinde, Osmanlı vezirlerinin toplanıp devlet işlerini görüştükleri, divan toplantılarının yapıldığı yerdir.


Benzer Tarih Terimleri

Kuran-I Kerim: İslam dininin temel ilkelerini, Hz. Muhammet'e gönderilen Allah(C.C.) buyruklarını içeren, bunları bütün insanlığa bildiren Müslümanlığın temel ve de kutsal kitabıdır. Kuran 114 sureden oluşur. Sözcük anlamı "oku-okuyunuz"dur. Kuran'da yalnızca dinsel bilgiler ve buyruklar değil, toplumsal, hukuksal, siyasal ve tarihsel bilgiler de yer alır. İlk olarak Hz. Ebu Bekir zamanında kitap (Mushaf) haline getirilmiş, Hz. Osman zamanında ise yeniden yazılarak çoğaltılmış ve İslam dünyasına dağıtılmıştır.

Kutsal Bağlaşma: Kutsal saydıkları bir ülkü ya da inancı birlikte yürütmek için kimi devletlerin aralarında oluşturdukları birliktir. 1683 yılında Osmanlılar'ın II. Viyana Kuşatması yenilgisinden sonra Avusturya, Lehistan, Venedik, Malta ve Papalığın oluşturduğu bağlaşma ile 1815 yılında Avusturya, Rusya, ve Prusya ile İngiltere'nin Fransız Devrimi'nin ilkelerini yok etmek amacıyla oluşturduğu bağlaşmalar buna örnektir.

Kutsal Emanetler: Topkapı Sarayında, hazine dairesinde saklanan Hz. Mu-hammet'e, Kabe'ye ve İs-lam inanışında saygın olan bazı kişilere ait olan eşyalardır. Bu eşyalar I. Selim'in 1517 yılında yaptığı Mısır Seferi'nden sonra İstanbul'a getirttiği eşya-lardır. Bunlardan bazıları; Hırka-i Saadet, Hz. Muhammed'in bir dişi, ayak izinin olduğu bir taş, atının bir çift nalı, bir seccadesi, sancağı, yayı, teyemmüm tası, iki asa, Hz. Nuh'un tenceresi, Hz. İbrahim'in kazanı, Hz. Yusuf'un gömleği, Hz. Davut'un kılıcı, Hz. Ebu Bekir'in seccadesi, Hz. Hüseyin'in gömleği, Hz. Hatice'nin gömleği.

Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu): Kuvay-i Milliye Birliklerine ve TBMM ordularına karşı Anlaşma Devletlerinin desteği ve Osmanlı padişahının emriyle düzenlenen ordudur. Mayıs
1920'de Geyve Boğazı'nı tutan yurtsever güçlere karşı saldırıya geçmişlerdir. Başarısız olan bu saldırıdan sonra dağılmıştır.

Kuva-İ Milliye: Mondros Ateşkes Antlaş-ması'nın imzalanmasından sonra, Anadolu'da başlayan işgallere ve azınlıkların ayrılıkçı hareketlerine karşı kurulan silahlı halk güçleridir. Yurtseverler tarafından kendiliğinden oluşturulan bu örgütler, bölgesel kurtuluşu hedeflemişlerdir. Sivas Kongre'si ile Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleşmişlerdir. Daha sonra düzenli ordu kurulmuş ve Kuva-i Milliye adı altındaki örgütlülük sona ermiştir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü