Eğitim Sitesi

Kübizm Nedir? Kübizm Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yapı-Dekorasyon terimleri sözlüğümüzde Kübizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kübizm nedir? Kübizm ne demek? Kübizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kübizm Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kübizm:

Nesneleri hep geometrik biçimde gösteren, 1910-1930 yılları arasında çok tutulmuş sanat akımı. Biçimlerin sarih olarak bitmelerine yardımcı olan düz çatı karakteristik bir öğe haline gelir. Süsten arınmış sade cepheler sıklıkla kullanılır.


Edebiyat Terimi Olarak Kübizm:

20. yüzyılın başlarında önce resimde başlayan, sonra öteki sanat dallarıyla birlikte edebiyatta etkisini gösteren sanat akımı.


Sanat Terimi Olarak Kübizm:

1. 1907'de Paris'te Picasso ve Braque öncülüğünde oluşan akım. Bu iki sanatçının yapıtlarını, küplerden oluşan bireşimler olarak yorumlayan eleştirmen Louis ve Veauxcelles akıma kübizm adını vermiştir.

2. Plastik sanatlarda özellikle resim ve heykelde kompozisyonu meydana getiren nesneleri ve canlı varlıkları doğadaki görünümleri ile değil, parçalanmış geometrik şekillerle ifade eden sanat akımı.

3. Doğa görünüşlerinin geometrik parçalanmaya tabi tutup, tablo yüzeyini doğa unsurlarından kurtararak yeniden inşa etme anlayışı.


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Kübizm:

Nesneleri geometrik biçimlerde gösteren bir sanat akımı.


Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

Küvet: Yıkanma teknesi olarak da bilinen küvetler, içerisinde oturarak veya uzanarak yıkanılabilen bir temizlik gerecidir. Daha önceleri dökme demir emaye veya sac emaye olarak yapılan küvetler günümüzde polyester döküm, akrilik veya seramikten imal edilir. Küvetler gömme ve oturmalı olarak iki sınıfa ayrılır.

Küpeşte: Merdivenlerde korkuluğun üzerine veya duvara bağlanan merdiven iniş ve çıkışlarında tutunmaya yarayan ahşap, maden veya plastik merdiven elemanına küpeşte denir.

Küp: Birbirine eşit karelerden oluşmuş, altı yüzlü şekil.

Kuvars: Billurlaşmış silisin doğada çok yaygın bir türüdür. Düzgün ve temiz olan kuvars kristalleri optik ve elektronik sanayilerinde kullanılmaktadır. Ayrıca süs taşı olarak da kullanılmaktadır. Kuvars kristalleri elektronik sanayinde frekans kontrol asilatörerinde ve frekans filtrelerinde kullanılmaktadır. Süt kuvars ve camsı kuvars ise öğütülerek ve hazırlama işlemlerinden geçirilerek cam, deterjan, boya, seramik, zımpara, dolgu ve metalurji sanayilerinde kullanılmaktadır. Cam sanayisinde kristal eşya ve züccaciye imalatında,seramik sanayisinde ise sır frit yapımında, yer ve duvar karosunda, izolatör, elektro-porselen, glazur, sofra eşyası ile vitrifiye seramik yapımında kullanılmaktadır.

Kusma: Alt katlardaki bir pigmentin ya da boyanın son kata ulaşıp istenmeyen bir görüntü oluşturması.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü