Eğitim Sitesi

Kümbet Nedir? Kümbet Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Kümbet terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kümbet nedir? Kümbet ne demek? Kümbet hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kümbet Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Kümbet:

Gömme bölümü, gövde (ziyaret) bölümü ve kubbesinin üstünde külahı bulunan mezar anıtları için kullanılan sanat tarihi deyimi (farsça=kubbe).


Tarih Terimi Olarak Kümbet:

1. Çatısı kubbe biçiminde olan yapıdır.

2. Koni, piramit biçiminde damı olan, yuvarlak veya köşeli yapı.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kümbet:

1. Selçuk mimarlığında türbe üstlerine konan piramit biçimli çatı; bu türlü çatısı olan türbe.

2. Kubbe, Koni, piramit biçiminde damı olan, yuvarlak veya köşeli yapı. Kubbe biçiminde toparlak kabartı.


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kümbet:

Çadıra benzer şekilde yapılmış türbe.


Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Kümbet:

Dört köşeli, çok köşeli veya yuvarlak biçimli, içten kubbe, dıştan piramit veya konik külâhlı çadır sanatının mimariye geçmiş mezar yapıtı.


Sanat Terimi Olarak Kümbet:

Gömme bölümü, gövde (ziyaret) bölümü ve kubbesinin üstünde külahı bulunan mezar anıtları için kullanılan sanat tarihi deyimi (Farsça=kubbe). Koni, piramit biçiminde damı olan, yuvarlak veya köşeli yapı.


Benzer Arkeoloji Terimleri

Lahit: Antik çağda ölü gömme gelenekleri arasında ölünün koyulduğu sandık şeklindeki mezardır. Malzemesi ahşaptan, pişmiş toprağa, mermerden kireçtaşına kadar çeşitlilik gösterebilir. Genelde dikdörtgen olan lahitin dış yüzeyi ve kapağı çeşitli kabartmalarla süslenmiş olabilir.

Mağrip Üslubu: İspanya ve Kuzey Afrika'nın İslam sanatı üslubuna verilen genel ad.

Malakâri: Yapıların daha çok iç yüzeylerinde kullanılan ve yüzeysel alçı kabartmanın renklendirilmesi ile elde edilen bir süsleme tekniği.

Medrese: Yüksek düzeyde öğretim kurumu. Bu amaçla yaptırılmış mimarlık eseri. Anadolu dışında genellikle açık avlulu, Anadolu'da ise avlusunun üstü açık ve kapalı olmak üzere iki tipte gelişmiştir. Kaynağında 9-11. yüzyıl Horasan bölgesi konut mimarisini bulmak mümkündür.

Megaron: 1- Prehistorik çağlardan itibaren Ege çevresinde uygulanmış, kısa tarafında giriş bölümü olan ön dehliz ve dikdörtgen bir odadan oluşan ev tipi. Yunan tapınağının prototipi.

2- Dikdörtgen planlı, etrafı surlarla çevrili yapılara verilen ad. İlk defa Akhalar döneminde yapılmıştır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü