Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Küresel Isınma terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Küresel Isınma nedir? Küresel Isınma ne demek? Küresel Isınma hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Küresel Isınma Terimi Hakkında Bilgiler
Biyoloji Terimi Olarak Küresel Isınma:
Yeryüzündeki bitki örtüsünün azalması, fosil yakıtların kullanımının artması, fabrika bacalarındaki zehirli gazların filtre edilmeden atmosfere verilmesi, deodorant kullanımı gibi sebepler atmosferdeki karbondioksit, metan, ozon, azotdioksit ve kloroflorokarbon (CFC) bileşiklerinin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle güneşten gelen ışınlarla atmosfer ve okyanusların sıcaklığı daha da artmıştır. Bu duruma küresel ısınma denir.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Küresel Isınma:
Atmosfere verilen gazların sera etkisi yapması sonucunda dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artışa verilen isimdir.
Coğrafya Terimi Olarak Küresel Isınma:
Atmosferde karbondioksit ve ısıyı tutan diğer gazların düzeyinin yükselmesidir.
Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Küresel Isınma:
Dünya yüzeyindeki ısının 'sera etkisi' sonucunda giderek artması ve buna bağlı olarak önemli iklim değişiklikleri meydana gelmesi şeklindeki coğrafî oluşum.
Fizik Terimi Olarak Küresel Isınma:
Dünyanın atmosferinin ortalama sıcaklığının, 19. yüzyıldan bu yana belirgin bir hızla artıyor olmasıdır.
Benzer Biyoloji Terimleri
Ozon Kirliliği: Egzoz gazları, güneş ışığının etkisiyle çeşitli tepkimelere girerek ozon (O3) ve azotdioksit (NO2) gazlarının oluşumuna neden olur. Atmosferde bu gazların birikmesi sonucu oluşan kirliliğe ozon kirliliği denir.
Yeryüzüne yakın katmanlarda ozon gazı birikimi, solunum yolunu tahriş eder, bitkilerin dokularında çürümeye neden olur ve meyve verimini düşürür.
Asit Yağmurları: Odun, kömür ve diğer fosil yakıtların yakılması sonucu atmosfere verilen kükürt ve azot içeren gazların, atmosferde çeşitli tepkimeler ile asitli bileşiklere dönüşüp yağışlarla yeryüzüne dönmesine asit yağmurları denir.
Su Kirliliği: Su kaynaklarının kirletici etmenler tarafından kimyasal, fiziksel ve biyolojik yapısının bozulmasına su kirliliği denir.
Su Kirliliğinin Nedenleri
1. Havaya karışan tanecikli yapıların ve asitlerin yağışlarla su kaynaklarına ulaşması.
2. Evsel ve endüstriyel atıkların sulara boşaltılması.
3. Tarımsal gübrelerin ve ilaçların su kaynaklarını kirletmesi.
4. Deniz kazaları sonucunda fosil yakıtların denizlere boşaltılması.
5. Kanalizasyon sularının arıtılmadan su kaynaklarına boşaltılması.
Otobiyolojik Temizleme: Akarsular ve denizler birer ekosistemdir. Her ekosistem kendini onarmaya çalışır. Kirlenen su kaynaklarının, su kaynaklarında doğal olarak bulunan canlılarla temizlenmesine otobiyolojik
temizleme denir. Bu canlılar, otobiyolojik temizleme sırasında oksijen tüketirler. Bu nedenle otobiyolojik temizlemenin belirli bir sınırı vardır.
Toprak Kirliliği: 1. Toprağın yapısını bozacak ve verimini düşürecek durumların tamamına toprak kirliliği denir.
Toprak Kirliliğinin Nedenleri:
1. Hava, su kirliliği ve asit yağmurları.
2. Plansız kentleşme.
3. Evsel ve endüstriyel atıklar.
4. Nüfus artışı.
5. Gübreler ve tarımsal ilaçlar.
6. Nükleer enerji santrallerinin radyoaktif atıkları.
7. Tıbbi atıklar.
8. Fosil yakıtların atıkları.
2. tanımlama: İnsan faaliyetleri sonucunda toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının bozulmasına toprak kirliliği adı verilir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü