Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde Leitmotiv (Al.) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Leitmotiv (Al.) nedir? Leitmotiv (Al.) ne demek? Leitmotiv (Al.) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Leitmotiv (Al.) Terimi Hakkında Bilgiler
Müzik-Dans Terimi Olarak Leitmotiv (Al.):
1- Yapıt boyunca yinelenerek bir kişiyi ya da bir konuyu tanıtıcı özellikleri taşıyan, böylece yapıtın bütünlüğüne katkıda bulunan müzik motifi. Kılavuz müzik.
2- Kişilerin ya da olayların tanıtılması için kullanılan, melodik, ritmik ya da armonik kimliği olan cümle bölümleri. Genellikle operada kullanılır. Wagnerin operalarında Leitmotivlerin özel bir önemi vardır.
3- İlk defa Hans von Wolzogen tarafından kullanılan müzikli dramlara ait bir tür kompozisyon tekniği. Richard Wagner bunu etkili kullanmıştır. Kendisi buna "melodik an" veya "temel tema" adını vermiştir. Eserde sık sık geçer ve dinleyiciye belirli bir tezi, olayı veya kişiyi hatırlatır.
Leitmov, romantik müzikte özellikle programlı müzikte senfoni ve senfonik şiirlerde kullanılmıştır. Berlioz, Çaykovski, Liszt'in ve Richard Strauss'un bu tür eserlerinde özellikle göze çarpar.
Benzer Müzik-Dans Terimleri
Lento (İt.): Yavaş, ağır (tempo); Largo ile Adagio arası yavaşlıkta (metronom değeri:50-52).
Libretto (İt.): "Küçük kitap" anlamına gelir. Opera metni, opera oyunu. Eskiden bu gibi eserler başlıca şair ve yazarlar tarafından yazılırdı. Fransa'da; Quinault, İtalya'da; Zeno ve Metastasio en ünlü metin yazarlarıydı. Sonraları büyük yazarların piyes ve romanları da opera metni olarak düzenlenip bestelendi. Richard Wagner operalarının müziğini ve metnini kendisi yazmıştır.
Lied (Al.): 1- Hem müziği, hem şiiri lirik olan bir tür şarkı. Özel tarzlarda yazılmış olanları olduğu gibi marş, dans ve halk liedleri vardır. İlk lied şekilleri Almanya'nın gezginci şarkıcıları olan Minnesänger ve Meistersingerler tarafından söylenirdi. Ondördüncü Yüzyıldan itibaren lied bazı müzik aletlerinin eşliğiyle çalınıp söylenmeye başlandı. O zaman en önemli lied bestecileri; Hofhaimer; Dietrich, Senfi ve Hassler'dir. Onaltıncı Yüzyıldan itibaren lied İtalyan kanzonettalarının ve madrigallerinin etkisinde kaldı. Onyedinci Yüzyıldan itibaren Heinrich Albert, Dedekind, Harsdöffer, Vötter ile tekrar değerlendi. 1753'te Berlin Okulunun etkisiyle yeni bir şekli, Prusya lied'i meydana çıktı. Sonra gelen bestekârlar özel olarak birçok liedler bestelediler. Bunların başında Beethoven gelir. Sonraları Schubert, Schumann, Liszt, Wagner, Brahms, Hugo Wolf, Richard Strauss bu türde önemli eserler bestelediler.
2- Bir şiir üzerine yazılmış, genel olarak piyano eşliğindeki şarkı.
Lirik şiir: Eski Yunan'da lir eşliğinde okunan şiir; coşkun ve esinli. Lirik: şarkı sözü için yazılan şiir. Lyric (İng.).
Lustig (Alm.): Keyifli, neşeli.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü