Eğitim Sitesi

Levha Nedir? Levha Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Deprem terimleri sözlüğümüzde Levha terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Levha nedir? Levha ne demek? Levha hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Levha Terimi Hakkında Bilgiler

Deprem Terimi Olarak Levha:

Yer kabuğunu meydana getiren hareket hâlinde bulunan kırılgan parça. Levhaların sınırlarında oluşan sürekli hareketler depremler ve volkanik faaliyetleri oluşturur.


Coğrafya Terimi Olarak Levha:

1- Yer kabuğunu meydana getiren büyüklükleri birkaç yüz kilometrekareden milyonlarca kilometrekareye kadar değişen parçaların her birisidir.
Mantoda sıcaklık ve basıncın etkisiyle oluşan konveksiyonel akıntılara bağlı olarak levhalar, mantonun üstünde hareket ederler.

2- Dünya'nın yüzeyi kesintisizmiş gibi görünmesine rağmen, dev boyuttaki birbirine geçen parçalardan oluşmaktadır. Bu parçaların her birine levha denir.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Levha:

Bir yere asılmak için yazılmış yazı, yapılmış resim.


Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Levha:

İnsanlara bilgi vermek ve yönlendirmek amacıyla bir yere asılmak için yazılmış yazı, tablo, resim, tabela.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Levha:

Bir yere asılmak için yazılmış yazı.


Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Levha:

Kitap başlıklarına verilen ad. Başlık veya serlevha da denir. Hüsn-i hatla yazılan ve çerçevelenerek duvara asılan yazılara da levha denilir. Bu yazıların küçüklerine ise kıt'a denilir.


Genel Türkçe Terimi Olarak Levha:

Bilgilendirmek için belirli bir yere asılan yazı.


Benzer Deprem Terimleri

Levha Tektoniği: Yerkürenin dış kısmını oluşturan ve levha veya plaka adı verilen büyük kütlelerin daha içeride yer alan manto tabakası üzerinde hareketini ve bu hareketlerin sonuçlarını inceleyen bilim dalı. Gözlemle ispatlanmış bulunan bu teoriye göre, yer kabuğunun üst manto kısmında belirli sayıda ve birbirine göre hareket hâlinde rijit (sert, katı) levhalar bulunmakta, bu plakaların sınırlarında da genellikle çok şiddetli depremler meydana gelmektedir.

Maksimum Yer İvmesi: Bir depremde ivme kayıt cihazları tarafından ölçülen veya matematik modeller kullanılarak hesaplanan yer hareketi ivmesinin en büyük genlikli değeri.

Mücbir Sebep: İnsan iradesi, gücü ve müdahalesiyle önüne geçilemeyen deprem, yıldırım, kasırga gibi doğa kaynaklı afetler; kanuni grev, genel salgın hastalık, kısmî veya genel seferberlik ilânı ve gerektiğinde AFAD tarafından belirlenecek benzeri diğer hâller.

Peril: Sigorta poliçelerinin kapsadığı deprem, yangın, kuraklık gibi tehlikelere verilen genel ad.

Psikolojik Destek: Özellikle deprem gibi büyük yıkım getiren afetler sonrasında bir kısım afetzedede görülen ruhsal sorunların giderilmesi amacıyla profesyonel kişilerce verilen psikolojik yardım hizmeti.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Deprem Terimleri Sözlüğü