Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Liberalizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Liberalizm nedir? Liberalizm ne demek? Liberalizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Liberalizm Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Liberalizm:
1-Bireyin özgür olmasını ve ekonomik güçler arasında özgür yarışmayı, devletin bireyler, sınıflar ve uluslar arasındaki ekonomik ilişkilere karışmamasını isteyen siyasal ve ekonomik öğretidir.
2-Ferdi hürriyetleri konu alan ekonomik ve siyasi görüş. Liberal Demokrasi.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Liberalizm:
1- Herkese, inanç ve düşünme özgürlüğü tanınmasının gerekli olduğunu savunan, özgür düşünüşe bağlı dünya görüşü, bireyin özgürlüğünü ve ekonomik güçler arasında özgür yarışmayı savunan, bireyler, sınıflar ve uluslararasındaki ekonomik ilişkilere devletin karışmamasını isteyen öğreti.
2- İnsanların özgürce düşünmesini ve özgürce ekonomik girişimde bulunmasını savunan düşünce. İkiye ayrılır: Sosyal Liberalizm (özgür toplumsal yaşamı savunur) ve Ekonomik Liberalizm (özgür ekonomik girişim imkânları yaratılmasını savunur).
Hem ekonomik hem siyasi bir sistemdir. "Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler" sloganıyla ortaya çıkmışlardır. Devletin bireyleri tamamen özgür bırakması gerektiğini savunurlar. Gümrükler kalkmalı, ticaret serbestleşmeli, isteyen istediğini üretip istediği fiyata satmalıdır. Üretim kar amacıyla yapılır. Sınıf farklılıklarının doğmasına yol açmıştır.
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Liberalizm:
Serbestlik, özgürlük ve serbestliği esas olan siyasi ve ekonomik düzen.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Liberalizm:
Toplum ve devlette serbestliğin en geniş ölçüde uygulanmasını savunan siyasi ve iktisadi görüş.
Coğrafya Terimi Olarak Liberalizm:
Liberalizm, özgürlüğü birincil politik değer olarak ele alan bir ideoloji, politika geleneği ve düşünce akımı.
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Liberalizm:
Devletin bireylerin medeni, iktisadi ve siyasi haklarının önünü açtığı ve serbest piyasayı öne çıkarttığı siyasi ve felsefi akım.
Benzer Tarih Terimleri
Linç: Birden çok kişinin kendilerine göre suç olan bir davranışından dolayı herhangi bir kişiyi yargılamaksızın yumrukla, taşla, sopayla döverek öldürmesidir.
Lonca: Ortaçağ'a özgü bir kurum olan loncalar, daha çok aynı meslekte çalışan tüccar, esnaf ve zanaatkârların kendi çıkarlarını korumaya yönelik olarak kurdukları birliklerdir. İlk loncalar genellikle dinsel amaçlarla kuruldu. Loncalar, üyelerini sıkı kurallarla denetlerdi. Kötü mal satan ya da mallarına yüksek fiyat koyanlar bu kurallar gereğince cezalandırılırdı. Bu loncalarda usta olan zanaatkâr, yanında kalfa ve çırak çalıştırarak mesleğin devamlılığını sağlardı.
Lort: İngiltere'de, kral ya da kraliçe tarafından soylulara verilen ve babadan oğula ya da ailenin büyük erkek kişisine geçen soyluluk sanı.
Lümpen Proleterya: Emekçi sınıfının, işi bulunmayan, sınıf bilinci olmayan, çok yoksul, en alt bölümü.
Maarif Vekaleti: Osmanlı Devleti'nde Eğitim Bakanlığı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü