Güncel Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) terimleri sözlüğümüzde Lif terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Lif nedir? Lif ne demek? Lif hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Lif Terimi Hakkında Bilgiler
Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Lif:
Lika ile ilgili bilgilere bakınız.
Denizcilik Terimi Olarak Lif:
Nebati halatın yapıldığı malzemenin en ince parçası.
Mutfak - Yemek Terimi Olarak Lif:
1. Taze fasulye, kereviz, kara turp, kuşkonmaz gibi bitkilerin kabuklarında bulunan iplikli kısım.
2. Bitkisel kaynaklı gıda maddelerinin yapısında bulunan polisakkarit yapıda bir karbonhidrattır. Lifler glikoz moleküllerinin birbirine bağlanarak oluşturduğu bir karbonhidrat olmasına karşın glikoz moleküllerinin birbirine bağlanma şeklinin farklı olması nedeniyle vücut enzimleri tarafından sindirilemezler. Bu nedenle vücutta kullanılmadan, atılırlar.
Tekstil-Dokumacılık Terimi Olarak Lif:
Dokuma malzemelerinin endüstride kullanılan ham haline lif denir.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Lif:
İnsan, hayvan ve bitkilerin bazı dokularını oluşturan iplik görünümündeki yapı
(kas lifi, bitkisel lifler vb.).
Konfeksiyon Terimi Olarak Lif:
Dokuma malzemelerinin endüstride kullanılan ham haline lif denir.
Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri
Lika: 1- Mürekkep hokkalarının dibine konulan ham ipeğin adıdır. Arapçası milka'dır. İran'da ise kilke denir. Kamış kalemin, hokkanın dibine çarpıp bozulmasını, kalemin ucunda çok mürekkep kalmasını ve hokka devrildiğinde mürekkebin dökülmesini önlemek amacıyla kullanılmıştır. Lif de denilmiştir. Tuhfe-i hattatın'e göre lika'ya. Peşm, peşençe, lası, gersef, zevane, penag da denilmiştir. Mürekkep tortusundan katılaşan lika çıkarılıp yıkanır, çürüyünce yenisi konurdu.
2- Lika, aynı zamanda yaldız altına sürülen maddenin adıdır. Lâk da denilir. Zamk türünden bu madde önceleri yerli olarak yapılmış, sonra Avrupa'dan gelmeye başlamıştır.
Lu-i Tebrizi (Lui Tebrizi): Eskiden kullanılan şeker rengi yazı kâğıtlarından birinin adıdır. Gûnî-i Tebrizî de denmişti. Kâğıt ile ilgili bilgilere de bakınız.
Madalyon Süsleme: Tezhipte ve ciltçilikte kullanılan beyzî ve dilim süsleme motifi.
Mağribi Yazı: Hatt-ı Mağribî ile ilgili bilgilere bakınız.
Mahat: Mücellit terimlerindendir. Kap ile dip (sırt) arasındaki açıklığa verilen addır. Bu kısma meşin veya bez kaplanır. Kapağa hareket kolaylığı sağlar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü