Eğitim Sitesi

Madde Nedir? Madde Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde Madde terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Madde nedir? Madde ne demek? Madde hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Madde Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Madde:

Temel özelliği yer kaplama olan varlık. Duyularla algılanan cisimleri kuran töz; cisimsel olanın parçalanmaz, bozulmaz tözü.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Madde:

Uzayda yer kaplayan,hacmi ve kütlesi olan her şey.


Fizik Terimi Olarak Madde:

Uzayda yer kaplayan ve kütlesi olan her şey.


Kimya Terimi Olarak Madde:

Kütlesi hacmi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeler katı, sıvı ve gaz olarak üç değişik halde bulunur. Örneğin, buz katı, su sıvı, su buharı ise gaz halindedir. Bütün maddelerin eylemsizlik özelliği vardır. Bütün maddelerin hacmi ve kütlesi vardır. Bütün maddeler tanecikli bir yapıya sahiptir.


Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Madde:

Kanun, tüzük, yönetmelik ve benzeri metinlerde, birbirinden ayrı düzenlemeler ve hükümleri sistematik bir biçimde sıralayan ve ardışık numaralarla gösterilen temel bölümlendirmedir. En az bir fıkra içermek zorunda olan madde; fıkra, bent, alt bent, cümle ve ibare gibi daha küçük birimlere ayrılır. Her madde ile bir konu düzenlenir. Madde kısa, öz ve anlaşılır olur. Kod kanun önerilerinde; niteliğine ve ihtiyaca göre sırasıyla amaç, kapsam, tanımlar, teşkilat, organlar, nitelikler, görev, yetki ve sorumluluğa ilişkin hükümler, mali hükümler, cezaî hükümler, tüzük veya yönetmeliğe ilişkin hükümler, yürürlükten kaldırılan hükümler, geçici maddeler, yürürlük ve yürütme maddeleri yer alır.


Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

Maddecilik (materyalizm): Her türlü gerçekliğin, yalnızca nesnenin değil, ruhsal olan gerçekliğin de özünü ve temelini maddede gören, maddeden başka hiçbir tözün bulunmadığını öne süren görüş.

Maksim: Ahlak ilkesi (Kant'ta). Tek kişinin, kendi irade ve eylemlerini belirlemek üzere koyduğu ahlak ilkesi; genel geçer olan nesnel ahlak yasasının karşısında öznel ilke.

Mantık Bilimi: Doğru düşünmenin yolunu ve yöntemini konu alan bilim.

Mimesis: Taklit, benzetme. (Platon ve Aristotoles'te sanat taklittir.)

Monad: Bölünmez birlik. Platon'da idea. Leibniz'de artık bölünemez bir birlik olan sonsuz sayıdaki tözlerin her biri.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü