Güncel Parlamento (TBMM) terimleri sözlüğümüzde Madde terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Madde nedir? Madde ne demek? Madde hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Madde Terimi Hakkında Bilgiler
Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Madde:
Kanun, tüzük, yönetmelik ve benzeri metinlerde, birbirinden ayrı düzenlemeler ve hükümleri sistematik bir biçimde sıralayan ve ardışık numaralarla gösterilen temel bölümlendirmedir. En az bir fıkra içermek zorunda olan madde; fıkra, bent, alt bent, cümle ve ibare gibi daha küçük birimlere ayrılır. Her madde ile bir konu düzenlenir. Madde kısa, öz ve anlaşılır olur. Kod kanun önerilerinde; niteliğine ve ihtiyaca göre sırasıyla amaç, kapsam, tanımlar, teşkilat, organlar, nitelikler, görev, yetki ve sorumluluğa ilişkin hükümler, mali hükümler, cezaî hükümler, tüzük veya yönetmeliğe ilişkin hükümler, yürürlükten kaldırılan hükümler, geçici maddeler, yürürlük ve yürütme maddeleri yer alır.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Madde:
Uzayda yer kaplayan,hacmi ve kütlesi olan her şey.
Fizik Terimi Olarak Madde:
Uzayda yer kaplayan ve kütlesi olan her şey.
Kimya Terimi Olarak Madde:
Kütlesi hacmi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeler katı, sıvı ve gaz olarak üç değişik halde bulunur. Örneğin, buz katı, su sıvı, su buharı ise gaz halindedir. Bütün maddelerin eylemsizlik özelliği vardır. Bütün maddelerin hacmi ve kütlesi vardır. Bütün maddeler tanecikli bir yapıya sahiptir.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Madde:
Temel özelliği yer kaplama olan varlık. Duyularla algılanan cisimleri kuran töz; cisimsel olanın parçalanmaz, bozulmaz tözü.
Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri
Meclis Başkanı: Milletvekilleri arasından seçimle belirlenen, TBMM’yi temsile yetkili, kendisine Anayasa, kanunlar ve İçtüzük’le verilen görevleri yerine getiren, yasama organının başı olan ve devlet protokolünde Cumhurbaşkanından sonra ikinci sırada yer alan tarafsız yöneticidir.
Meclis Araştırması: Meclisin belirli bir konuda bilgi edinmek üzere kendi içinden oluşturduğu özel bir komisyon marifetiyle gerçekleştirdiği bilgi edinme ve denetim çalışmasıdır.
Meclis Başkanvekili: TBMM Başkanı’nın yerine Genel Kurul oturumlarını yöneten Başkanlık Divanı üyesidir. Sayısı 4 olan başkanvekillerinin hangi birleşimleri yöneteceklerine Başkan karar verir.
Meclis-i Mebusan: 1876 Anayasası’yla kurulan iki meclisli yasama organı olan Meclis- i Umuminin, üyeleri seçimle belirlenen kanadıdır. Heyet-i Mebusan da denir.
Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu: İçtüzük’ün 20. maddesinde sayılan TBMM ihtisas komisyonlarından biridir. Temel görevi, TBMM Başkanlığı tarafından kendisine havale edilen eğitim, tarih, kültür, sanat, gençlik ve spor, üniversite kurulması, diyanet işleri ve benzeri konulardaki kanun tasarı ve tekliflerini görüşmektir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü