Güncel Kimya terimleri sözlüğümüzde Madde terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Madde nedir? Madde ne demek? Madde hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Madde Terimi Hakkında Bilgiler
Kimya Terimi Olarak Madde:
Kütlesi hacmi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeler katı, sıvı ve gaz olarak üç değişik halde bulunur. Örneğin, buz katı, su sıvı, su buharı ise gaz halindedir. Bütün maddelerin eylemsizlik özelliği vardır. Bütün maddelerin hacmi ve kütlesi vardır. Bütün maddeler tanecikli bir yapıya sahiptir.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Madde:
Uzayda yer kaplayan,hacmi ve kütlesi olan her şey.
Fizik Terimi Olarak Madde:
Uzayda yer kaplayan ve kütlesi olan her şey.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Madde:
Temel özelliği yer kaplama olan varlık. Duyularla algılanan cisimleri kuran töz; cisimsel olanın parçalanmaz, bozulmaz tözü.
Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Madde:
Kanun, tüzük, yönetmelik ve benzeri metinlerde, birbirinden ayrı düzenlemeler ve hükümleri sistematik bir biçimde sıralayan ve ardışık numaralarla gösterilen temel bölümlendirmedir. En az bir fıkra içermek zorunda olan madde; fıkra, bent, alt bent, cümle ve ibare gibi daha küçük birimlere ayrılır. Her madde ile bir konu düzenlenir. Madde kısa, öz ve anlaşılır olur. Kod kanun önerilerinde; niteliğine ve ihtiyaca göre sırasıyla amaç, kapsam, tanımlar, teşkilat, organlar, nitelikler, görev, yetki ve sorumluluğa ilişkin hükümler, mali hükümler, cezaî hükümler, tüzük veya yönetmeliğe ilişkin hükümler, yürürlükten kaldırılan hükümler, geçici maddeler, yürürlük ve yürütme maddeleri yer alır.
Benzer Kimya Terimleri
Manometre: Kapalı kaptaki gazın basıncını ölçmeye yarayan araçlara manometre denir. Genellikle içi civa dolu iki kollu aletlerdir. İki tipi vardır açık uçlu ve kapalı uçlu.
Metalik Bağ: Metallerin saf halleri ile alaşımlarında metal atomlarını bir arada tutan kuvvetlere metalik bağ adı verilir.
Molarite: Çözeltinin bir litresinde çözünmüş olarak bulunan maddenin mol sayısıdır.
M harfi ile gösterilir ve birimi mol/litre dir.
M = n / V
n = çözünen maddenin mol sayısı (mol)
V= hazırlanan çözeltinin hacmi (L)
Örnek: 0,5 M 500 mL NaOH çözeltisinin hazırlanması
1 mol NaOH’in ağırlığı= 23g Na +19 g O + 1g H = 40 g/1 mol
500 mL = 0,5 L
M= n/ V
0,5 (mol/L) = n / 0,5 L n = 0,5 (mol/L) x 0,5 (L) n = 0,25 mol
n =m /MA
0,25 mol = m / 40g / mol m = 0,25 x 40 = 10 g
10 g NaOH katısı 500 mL’lik balonjojeye hassas olarak tartılır ve hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanarak 0,5 M NaOH çözeltisi elde edilir.
Molekül: 1. Aynı ya da farklı cins atomların birleşmesiyle oluşan bileşik birimlerine molekül denir. Bileşiklerin tüm özelliklerini taşıyan en küçük birimlerine molekül adı verilir. Moleküller birden fazla atomdan oluşan bağımsız taneciklerdir.
2. Bileşiğin kendine has özelliğini gösteren en küçük birimi.
Monoalkoller: Bileşik iskeletinin herhangi bir yerinde tek bir tane -OH bulunduran alkollerdir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Kimya Terimleri Sözlüğü