Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Mahlas terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mahlas nedir? Mahlas ne demek? Mahlas hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Mahlas Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Mahlas:
Genellikle Divan şiiri ve Türk halk şiiri ozanlarının yapıtlarında kullandıkları ve tanındıkları takma addır.
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Mahlas:
Eskiden bir şiirin son beytinde kullanılması adet olan, şairlerin kullandığı takma ad.
Edebiyat Terimi Olarak Mahlas:
Kimi şair ve yazarların yapıtlarında kullandıkları takma ad. Özellikle divan edebiyatı şairleri tarafından kullanılmıştır.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Mahlas:
Takma ad.
Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Mahlas:
Asıl addan başka kullanılan ikinci ada verilen isimdir, şairler şiire başladıkları vakit böyle ikinci bir ad alırlar, onu şiirlerinde kullanırlardı. Devlet memuriyetine girenlerin bazılarına da amirleri tarafından mahlas verilirdi.
Benzer Tarih Terimleri
Mahrama: Anadolu'nun kimi yerlerinde, kadınların sokağa çıkarken giysilerinin ya da mantolarının üstüne örtündükleri geniş örtüdür.
Mahya: Ramazan ayında, kandiller-de, dinsel bayramlarda ca-milerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil-lerle ya da elektrik ampulle-riyle oluşturulan ve geceleri ışık verilen yazı ya da resimdir.
Makyavelizm: Siyasette, devlet yönetiminde amaca ulaşmak için, töreye, ahlaka, aykırı da olsa, her türlü aracı, yolu kullanma temeline dayanan siyasal öğretidir.
Maliye Nezareti: Başdefterdarlıkta, diğer defterdarlıkların birleştirilerek 1838'de oluşturulan bu günkü Maliye Bakanlığı'nın eski adıdır. Bu kurumun başına getirilen görevliler de Maliye nazırı adını almıştır.
Malkoç: Osmanlı Ordusu'nda akıncılar ocağının komutanı. Yiğit.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü