Güncel Uzay ve Astronomi terimleri sözlüğümüzde Manto terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Manto nedir? Manto ne demek? Manto hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Manto Terimi Hakkında Bilgiler
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Manto:
Kayasal bir gezegenin çekirdeği ve kabuğu arasındaki katman.
Coğrafya Terimi Olarak Manto:
1- Dünya'nın Litosfer ile çekirdek arasındaki katmandır. 100-2890 km'ler arasında bulunan mantonun yoğunluğu 3,3-5,5 g/cm3 sıcaklığı 1900-3700 °C arasında değişir. Manto, yer hacminin en büyük bölümünü oluşturur. Yapısında silisyum, magnezyum , nikel ve demir bulunmaktadır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastiki özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür.
2- Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.
Deprem Terimi Olarak Manto:
Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.
Mitoloji Terimi Olarak Manto:
Ünlü kahin Teiresias'ın kızı. Kör olan babasını elinden tutarak gezdiren Manto babası gibi gaipten haberler verirdi.
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri
Manyetosfer: Bir gezegenin manyetik alanının kapsadığı bölge.
Messier: (Charles Messier) 18 yüzyılda yaşamış Fransız gökbilimci.
Messier Kataloğu: Charles Messier'in kuyrukluyıldızlarla karıştırmamak için hazırladığı, 110 parlak gökada, bulutsu ve yıldız kümesi içeren katalog.
Molekül: İki ya da daha çok atomun bileşik oluşturmasıyla oluşan atom topluluğu.
Nebula: Yıldızlararası gaz ve tozdan oluşan bulut. Bulutsular, parlayan salma bulutsu, yıldız ışığı saçan yansıtıcı bulutsu ve kendisinden uzak yıldız veya bulutsuların ışığını engelleyen karanlık bulutsu olarak gözlenirler.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü