Güncel Türkçe-Dil Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Manzume terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Manzume nedir? Manzume ne demek? Manzume hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Manzume Terimi Hakkında Bilgiler
Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Manzume:
Genellikle ölçülü, uyaklı yazılmış, koşuk, neşide.
Edebiyat Terimi Olarak Manzume:
1- Alt alta sıralanmış mısralardan oluşan, her mısrası büyük harfle başlayan, sanatsal bir değer taşıma zorunluluğu olmayan, ölçülü ve kafiyeli metinlerdir. Manzumelerde duygudan ziyade olay ön plandadır.
2- Nazım biçiminde yazılan, imge ve sanat değeri taşımayan dil ürünlerine denir.
Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri
Mecaz Anlam: Sözcüklerin cümle, dize veya deyim içine girdiklerinde, gerçek anlamlarından tamamen sıyrılarak başka bir sözcük ya da kavram yerine kullanılmasıyla kazandığı anlama mecaz (değişmece) anlam denir. Mecaz anlam, Sözcüğün sürekli olmayan, kullanım içinde geçici olarak üstlendiği anlamdır. Örnek :
Müşteriden para sızdırmak için elinden geleni yapardı.
Satıcının o ince ve tiz sesi kulaklarımızda patlıyordu.
Bugünlerde havasından yanına varılmıyor.
Bu hayırsız evlat için insan kendisini ateşe atar mı?
Mektup: Birbirlerinden uzaktaki insanların, anlaşmak ve haberleşmek amacıyla yazdıkları; duyguları, dilekleri, düşünceleri bildirmek amacı taşıyan yazı türüdür. Her türlü konu mektuba girebilir. Mektubu konuşmanın yazıya çevrilmiş şekli kabul edebiliriz. Mektuplar özel mektuplar, iş mektupları, edebi mektuplar gibi değişik türlerde olabilir.
Mısra: Dize. (Bir beyitte iki mısra bulunur.)
Monografi: Bir kimsenin hayatını, eserlerini geniş olarak inceleyen eserlere monografi denir. Biyografilerde bir çok sanatçı, bilim adamı değişik yönleriyle ele alınırken, monografilerde sadece bir kişi geniş olarak incelenir.
Mübalağa: Abartma, anlatımda bir şeyi olduğundan fazla veya az gösterme sanatıdır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü