Eğitim Sitesi

Marshall Planı Nedir? Marshall Planı Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Marshall Planı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Marshall Planı nedir? Marshall Planı ne demek? Marshall Planı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Marshall Planı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Marshall Planı:

II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Avrupa'nın yeniden yapılanmasını sağlamak ve ABD'nin Avrupa'daki etkisini artırmak amacıyla 1948-1952 yıllarında uygulanan Amerikan politikasıdır. Bu uygulama ile Avrupa'daki ülkeler büyük oranda ABD'ye borçlanmışlar ve ABD'nin Avrupa'daki etkisi artmıştır.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Marshall Planı:

Zamanın ABD Dışişleri Bakanı George Marshall'ın kendi adıyla anılan, 1947 yılında Harward Üniversitesinde yaptığı konuşmasıdır. Bu konuşmada. Avrupa ekonomilerini tekrar kalkındırmak için çok geniş ve kapsamlı bir program önermiştir.


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Marshall Planı:

ABD Dışişleri Bakanı George (Corc) Marshall'ın 1947’de hazırladığı plana göre aralarında Türkiye’nin de olduğu 16 Avrupa devleti, kendi içinde bir ekonomik plan hazırlayıp uygulayacak, eksik kalan alanlarda ise ABD yardımda bulunacaktır.


Benzer Tarih Terimleri

Maruni: IV. yüzyılda keşiş Aziz Maron'un oluşturduğu kiliseye bağlı olan bugün çoğunluğu Suriye ve Lübnan'da yaşayan Katolik-Süryani topluluğudur. Bunlar kutsal kitaplarını Arapça okurlar, Roma Kilisesi'ne bağlı oldukları halde, Ortodoks ayini yaparlar.

Masonluk: Dünyanın pek çok ülkesinde dışa kapalı bir örgüt olarak etkinlik gösteren, özgürlük eşitlik, kardeşlik ve dayanışma temeline dayalı, ilkeleri ve kuralları üyelerince bilinen, üyeleri arasında büyük bir dayanışma bulunan, üyelerinin birbirlerini masonluğa özgü imlerle simgelerle tanıdığı bir tür kapalı örgüttür.

Mastaba: Eski Mısır'da duvarları içe doğru yatık ve düz damlı, dikdörtgen ta-banlı yer seviyesinin altında inşa edilen ev mezarlardır.

Maşat Höyük: Tokat'ın Zile ilçesinin 20 Km. güneyinde bulu-nan höyüktür. Erken Tunç Çağı'nın II. Evre-sinden Demir Çağı'na kadar uzanan sürekli kültür katları bulunan, Hititler'den kalma bir tablet arşivinin de yer aldığı bir höyüktür.

Matrak: Osmanlılarda talim silahı olarak kullanılan, üzeri deri kaplı kalın ve bir ucu boğumlu sopadır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü