Eğitim Sitesi

Meclis-İ Ali-İ Tanzimat Nedir? Meclis-İ Ali-İ Tanzimat Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Meclis-İ Ali-İ Tanzimat terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Meclis-İ Ali-İ Tanzimat nedir? Meclis-İ Ali-İ Tanzimat ne demek? Meclis-İ Ali-İ Tanzimat hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Meclis-İ Ali-İ Tanzimat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Meclis-İ Ali-İ Tanzimat:

1854-1861 yıllarında Osmanlı Devleti'nde Tanzimat yasalarını, tüzüklerini ve ıslahat uygulamalarını hazırlamakla görevli kuruldur.


Benzer Tarih Terimleri

Meclis-İ Mebusan: Osmanlı Devleti'nde yasama görevini yürüten ve iki meclisten oluşan parlamentodur. Bu parla-mentonun varlığı Osmanlı Devlet yapısına meşruti bir özellik kazandırmıştır.

Meclis-İ Vala: Meclis-i Valay-ı Ahkam-ı Adliye'nin kısa adıdır. 1837 yılında kurulmuştur. Halk ile hükümet arasındaki davalara bakardı. 1861 yılında yetkileri artırılarak üç daireye ayrılmıştır. 1867 yı-lında dağıtılarak yerine Şurayı Devlet oluşturulmuştur. Bu kurum da bugünkü Danıştay'a benzemektedir.

Mecusilik (Zerdüştlük): 1. Zerdüşt dini inananları. Ateşe tapan insanlardır. Timsah ve İnek gibi hayvanları kutsal sayarlar. Su ve toprağa saygı duyarlar. Bu nedenle ölülerini gömmezler. Onları kuleler üzerine koyarak yırtıcı kuşlara yem yaparlar. İnançlarına göre ölümden sonra ruh özgürlüğüne kavuşur.

2. Mecusilik, mecus dinine ait inanç ve akidelere dayalı tutum ve davranışların bütünü; temel akideleri ateşe (ışık) tapmak olan Zerdüştilik, Mithrailik, Zurvailik, Manilik ve Mazdekilik gibi çeşitli fırka ve mezheplerin ortak adı. Mecusiler, ateşe tapan, nur ile karanlığı iki hayır ve şer kaynağı olarak kabul eden topluluk.

Medeni Hukuk: Kişiler arasındaki hukuksal ilişkileri düzenleyen özel hukuk dalıdır. Çoğu kez özel hukukla eş anlamlı olarak kullanılır. Dar anlamıyla, aileye, mirasa, eşyaya, malların devrine, mülkiyete, sözleşmelere ve borçlara ilişkin kuralları kapsar.

Medine: Eski adı Yesrib olan Suudi Arabistan'da bir kenttir. Hicaz bölgesinde, Mekke'nin 385 km. kuzeyindedir. İslam dünyasının Mekke'den sonraki kutsal kentidir. Burada ölen Hz. Muhammed'in Mecid-i Nebi'deki mezarı Müslümanlarca ziyaret edilen kutsal bir yerdir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü