Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Mecmua terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mecmua nedir? Mecmua ne demek? Mecmua hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Mecmua Terimi Hakkında Bilgiler
Sanat Terimi Olarak Mecmua:
1- Toplanıp biriktirilmiş, tertip ve tanzim edilmiş şeylerin hepsi.
2- Seçilmiş yazılardan meydana getirilen kitap. Risâle.
3- Kolleksiyon.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Mecmua:
Dergi.
Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Mecmua:
Yazma ya da eski basma kitaplarda birden çok eserin yer aldığı cilt bütünü.
Benzer Sanat Terimleri
Metafor: Mecaz.
Minai: Seramik ve çini sanatında sıraltı ve sırüstü tekniklerinin birlikte kullanılması. Bu teknikte, astarlanmış kap önce yeşil, mavi ve mor gibi yüksek ısıya dayanıklı boyalarla bezenir ve sırlanarak fırınlanır. Sonra üstüne siyahla desenin dış çizgileri yapılır, çok renkli mine boyalarla renklendirilir ve fırınlanır. İki ayrı teknikle yapıldığından boyaların birbirine karışması da engellenmiş olur.
Minimal Sanat: İlk kez 1961'de düşünür Richard Wollheim (Riçhırt Volheym) tarafından "içeriği en aza indirgenmiş sanat" için kullanılmış olan "Minimal sanat" terimi, giderek çoğunlukla üç boyutlu yapıtlar, heykeller için kullanılmıştır. Soyut sanatın vardığı en uç nokta.
Minyatür: 1- Latince miniare (kırmızı ile boyama)'den kaynaklanan İtalyanca miniaturedan Fransızca'ya, oradan da Türkçe'ye girmiştir. Osmanlıca'da minyatüre 'Nakış', ustasına da 'Nakkaş' denir.
Minyatür, geniş anlamıyla el yazmalarına metni aydınlatmak amacıyla yerleştirilen açıklayıcı resimlerdir.
2- Çoğunlukla eski el yazma kitaplarda bulunan küçük, renkli resim sanatı tekniği.
3- Ortaçağ Avrupa'sında el yazması kitapların bölüm başlarındaki ilk harfler minium denilen maden kırmızısı (sülüğen) ile boyanıp süslenirdi. Daha sonraları kitapları süslemek için yapılan resimlere de bu ad verilmiştir.
Muharrir: Yazan. Tahrir eden. Kâtib. Kitab te'lif eden. Gazetede yazı yazan.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sanat Terimleri Sözlüğü